Bioplastics: een verbetering, maar géén oplossing!

Bioplastic

Hoe zit het eigenlijk met bioplastics? Dit vroeg ik me al langer af, maar toen ik genoodzaakt was om een bioplastic zakje te gebruiken wilde ik het zeker weten. Lees nu verder en ontdek wat ik heb meegemaakt en krijg antwoorden op je vragen over bioplastics!

Mijn verhaal

Vanwege mijn nieuwe leefstijl ben ik op zoek gegaan naar duurzame winkels. Met een vriendin ging ik in Rotterdam ‘shoppen’ en kwam ik uiteindelijk terecht bij De Groene Passage. Vanaf buiten zie ik een muur vol met bulkartikelen! Deze prachtige bulkafdeling blijkt een onderdeel te zijn van de supermarkt Gimsel. Alles wat ik nodig had kon ik hier in bulk halen! Van rijst tot bonen tot kokossnippers. Ik had verschillende glazen potjes en zakjes meegenomen zodat ik alles zonder verpakking kon kopen. Ik was er dus helemaal klaar voor!

Bulk winkel

Eenmaal aangekomen in de winkel was ik erg enthousiast. Ze verkochten zowel natuur- als zero waste producten. Ik loop verder en kom bij de bulkafdeling. Nu nog een keus maken tussen alle verschillende producten! Ik besluit om kokossnippers, bonen en rijst te kopen. In het midden van de schappen staat een weegschaal voor zelfbediening. Ik zet mijn potje neer om te kijken of ik de weegschaal op nul kan zetten. Ik kan het nergens vinden en loop naar één van de medewerkers.

De medewerker vertelt mij dat het niet gebruikelijk en mogelijk is om je eigen verpakking te gebruiken, omdat de weegschaal niet op nul gezet kan worden. In plaats daarvan kan ik een bioplastic zakje gebruiken die overal liggen. Ze vertelt me dat dit ook milieuvriendelijk is, want het zakje kan gewoon bij het GFT afval worden weg gegooid. Met dit soort dingen ben ik vaak erg sceptisch en ook dit keer geloofde ik er eigenlijk niets van. Ik maak uiteindelijk de keus om alleen maar kokossnippers te kopen en loop met een dubbel gevoel de winkel uit.

Informatie over bioplastics

Verschillende soorten

Er zijn eigenlijk drie verschillende soorten bioplastics, namelijk:

  • Biobased plastics: dit wil zeggen dat het plastic gemaakt is van natuurlijke grondstoffen. Bijvoorbeeld rietsuiker of mais. Het zegt dus alleen iets over de oorsprong en niet over de afbreekbaarheid van het product.
  • Composteerbare plastics: deze plastics zijn ‘biologisch afbreekbaar’
  • Composteerbaar & biobased: deze plastics zijn dus gemaakt van natuurlijke grondstoffen en daarnaast ook biologisch afbreekbaar.

Bioplastics herkennen

Om de bioplastics te herkennen kan je kijken naar de termen die er gebruikt worden om het plastic te beschrijven. Vaak worden er termen gebruikt als: composteerbaar, biologisch afbreekbaar of biodegradable.

Keurmerk

Daarnaast zijn er ook twee keurmerken in het leven geroepen, namelijk het kiemplant-logo en het OK compost-logo.

Recyclen van bioplastics

Helaas is bioplastic (nog) niet goed te recyclen. In theorie is het voor afvalverwerkingsbedrijven wel mogelijk, maar in de praktijk is er op dit moment te weinig bioplastic. Om de kleine hoeveelheid bioplastic nu apart te recyclen kost simpelweg te veel geld. Hieronder lees je wat je er dan wel, maar ook vooral niet mee moet doen!

  1. Gooi het niet in je compostbak: het bioplastic is alleen composteerbaar in speciale machines met hoge temperaturen. In je eigen composthoop blijft het dus gewoon plastic.
  2. Gooi het niet in je GFT bak: ondanks dat het op de verpakking staat moet je dit niet doen! Zoals ik al zei kunnen afvalverwerkingsbedrijven op het moment geen bioplastics verwerken. Het plastic verstoort dan het recycle proces. Er is één uitzondering, namelijk de zakjes die mensen gebruiken of gft afval in hun keuken te verzamelen (om op die manier het scheiden van GFT te bevorderen).
  3. Gooi het niet bij het PMD afval: bioplastics reageren anders dan oliegebaseerde plastics. Het materiaal verstoort daardoor de recycling van het andere plastic.
  4. Gooi het ook niet op straat: het bioplastic breekt in de natuur niet of nauwelijks af, waardoor dieren er nog steeds in verstrikt kunnen raken en kunnen stikken. Gooi het dus niet in de berm, maar in de prullenbak!
  5. Gooi het wél bij het restafval: misschien een beetje gek, maar op dit moment hoort je bioplastic nog bij het restafval en gaat het gewoon de verbrandingsoven in.

Waarom bestaan er bioplastics?

Na al deze informatie vroeg ik mezelf af: wat is het nut van bioplastics? Gelukkig is het niet allemaal slecht. Bioplastic is namelijk een vrij nieuwe ontwikkeling waar de wereld zich nog op moet aanpassen.

Een wereld zonder plastic zou natuurlijk het mooiste zijn. Helaas is dat in de tijd van nu nauwelijks meer voor te stellen. Daarnaast heeft plastic ook een aantal positieve eigenschappen. Veel verschillende groentes of fruit worden bijvoorbeeld ingepakt in plastic, zodat het langer houdbaar is. Zonder dat plastic zou voedselverspilling juist weer toenemen.

Bioplastics zijn beter voor het milieu dan oliegebaseerde plastics, maar toch hebben de bioplastics ook een hoge milieubelasting. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van intensieve landbouw met daarbij de nodige bestrijdingsmiddelen, etc.

Persoonlijk vind ik dat bioplastics een goed alternatief zijn voor oliegebaseerde plastics, maar alleen waar het echt nodig is! Het is namelijk een verbetering en geen oplossing. Kan je plastic vermijden doe dat dan ook!

Het plastic verbruik verminderen is namelijk nog een betere oplossing. Tip: stop met single-use plastics. Denk bijvoorbeeld aan rietjes, koffiebekers, bestek en tasjes. Geef bij een winkel aan dat je dit niet wilt en geef ook aan waarom, zodat je anderen weer aan het denken zet!

Reactie van de supermarkt

Ik heb het artikel op instagram doorgestuurd naar supermarkt Gimsel. Hierbij heb ik in een apart bericht uitgelegd dat bioplastics in mijn ogen geen oplossing zijn, omdat ze nog steeds voor een grote milieubelasting zorgen. Verder leg ik uit dat ik daarom geen gebruik wil maken van single-use plastic. Als laatste heb ik vermeld dat ik hoop dat het de volgende keer mogelijk is om met mijn eigen verpakking in de winkel langs te komen.

Hierop kreeg ik de volgende reactie:

Dank voor je bericht. Sinds kort hebben wij een nieuw kassa systeem en zijn we hard op zoek naar mogelijkheden om in de toekomst je eigen potjes mee te kunnen nemen.

Daarnaast zijn onze bulkzakjes volledig gemaakt van composteerbare maiszetmeel en hout, er zit dus helemaal geen plastic in.

Van het eerste stukje tekst wordt ik vrolijk. De medewerkers waarderen de feedback en ze zijn ook bereid om er iets mee te doen!

De tekst die daar na kwam vond ik erg teleurstellend. Blijkbaar hebben ze mijn artikel niet gelezen. Volgens Gimsel is het zakje biobased en composteerbaar. Dit valt dus óók onder de bioplastics. Het zakje heb ik daarom bij het restafval gegooid.

Ik heb nog een tweede poging gedaan om het uit te leggen, maar hier heb ik helaas niets meer van gehoord. In de tussentijd ben ik niet meer in de winkel geweest en durf ik daarom niet te zeggen hoe de situatie nu is. Ik ben wel erg beniewd!

Bronnen


Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over het gebruik van bioplastics. Heb je zelf nog leuke weetjes of tips? Laat het me weten!

Weet jij of je in deze winkel inmiddels wel terecht kan met je eigen verpakking? Dan hoor ik het ook graag van je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *