DIY lippenbalsem

Lippenbalsem

Ik heb bijna altijd last van droge lippen. De vellen hangen eraan en het is moeilijk om er dan vanaf te blijven. Met dit koude weer wordt het er niet beter op. Om plastic verpakkingen te vermijden besloot ik samen met mijn vriendin om lippenbalsem te maken. Voor dit recept heb ik mijn favoriete ingrediënten samengevoegd. In slechts 15 minuten kan jij ook je eigen lippenbalsem maken!

Ingrediënten

DIY lippenbalsem

De hoeveelheden die ik hier heb gebruikt zijn goed voor 50ml lippenbalsem. Hiermee kon ik twee sticks en twee potjes vullen.

 • 2 tl bijenwas
 • 2 tl shea butter
 • 2 tl castor olie
 • 4 tl amandelolie
 • eventueel etherische olie

Ik heb gekozen voor deze vier basis ingrediënten, omdat deze allemaal een hydraterende werking hebben. De castor olie geeft een mooie glans. Als etherische olie heb ik gekozen voor 2 druppels geranium. Deze geur heeft een ontspannende werking en het kan helpen tegen depressie. Dus ideaal voor de winterdip.

Let op: gebruik etherische oliën met mate. Ik maak meestal een 1% oplossing of nog lager. In mijn artikel over gezichtsolie kan je meer terug lezen over etherische oliën. Hieronder heb ik nogmaals de tabel toegevoegd, zodat je makkelijk kunt zien hoeveel je kunt gebruiken.

verhouding etherische olie

Benodigdheden

 • Potjes/sticks om balsem in te doen
  • Tip: gebruik oude verpakkingen van lippenbalsem óf kleine glazen (jam)potjes óf kleine blikjes. Heb je nog een lippenbalsem/lippenstift liggen die je niet gebruikt. Leg deze dan even in de vriezer, daarna kan je het makkelijk verwijderen uit de verpakking.
  • Zorg ervoor dat de verpakkingen goed schoon zijn. Glazen potjes kan je uitkoken. Bij plastic heb je kans dat het vervormd.
 • Kleine trechter
 • Een glazen/stenen schaaltje
 • Klein pannetje
 • Lepel

Bereiding

Bereidingstijd: 15 minuten

Zet een pannetje op met kokend water. Je kan ook de waterkoker gebruiken en dit in het pannetje gieten.

Doe de ingrediënten in het schaaltje en zet deze op de pan met kokend water. Laat de ingrediënten nu au bain-marie smelten. Bij deze techniek zorgt het hete water ervoor dat de ingrediënten in het schaaltje langzaam opwarmen. De temperatuur kan niet hoger worden dan 100 graden en je mengsel zal daardoor niet aanbranden.

Ingrediënten lippenbalsem

Roer alle ingrediënten langzaam door totdat alles is opgelost. De bijenwas heeft het langste nodig om te smelten. Stop af en toe even met roeren zodat de was de kans krijgt om te smelten.

Au bain-marie

Als laatste kan je er naar wens een etherische olie bij doen.

Giet met een trechter de olie in de stick of het bakje. In de stick die ik hergebruikte zat een klein gaatje. Hier heb ik een klein papiertje op gedaan, zodat de olie er niet doorheen kon lekken.

Lippenbalsem

Bij de stick zakt het midden nog een beetje in. Je kan hier later nog een beetje bij gieten.

Laat de lippenbalsem nu afkoelen. Je kan het eventueel in de koelkast zetten om het proces te versnellen.

Als de balsem is afgekoeld kan je deze gebruiken!

Tip: je kan de verpakking nog versieren om het persoonlijker te maken. Ik had nog verschillende washi tapes liggen, waarmee ik de verpakking heb versiert.

Washi tape

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *