DIY schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakmiddelen bevatten chemische stoffen en dat is niet prettig voor je huid en ook niet voor het milieu. Daarom maak ik sinds kort mijn schoonmaakmiddelen zelf. Ik kwam erachter dat het makkelijk, goedkoop en leuk is. Daarbij werkt het ook nog eens prima. Lees snel verder om te kijken wat je allemaal zelf kunt maken!

Ingrediënten

Wist je dat je in totaal maar 4 ingrediënten nodig hebt om alles te maken?! Dit zijn ze:

 • Baking soda (zuiveringszout)
 • Marseille zeep
 • Schoonmaakazijn
 • Soda
 • Eventueel etherische olieën

Dit zijn natuurlijke ingrediënten die ook afbreekbaar zijn. Dit betekent niet dat ze niet schadelijk kunnen zijn als je het verkeerd gebruikt. Gebruik daarom je gezond verstand en laat ruimtes regelmatig ventileren als je aan het schoonmaken bent.

Benodigdheden

Je hebt ook weinig spullen nodig om je eigen schoonmaakmiddelen te maken:

 • Pan
 • Lepel/spatel
 • Lege flessen/potten/bakjes
 • trechter

Afwasmiddel

Het recept voor afwasmiddel vond ik het lastigst. Er zijn verschillende recepten met zowel baking soda als gewone soda. Ik maak in dit recept géén gebruik van gewone soda! Dit moet je namelijk goed afspoelen.

Ik wilde daarom wel gebruik maken van de baking soda, maar dit was geen succes. De baking soda en de zeep mengden in het begin goed, maar later zakte het water steeds naar de bodem. Het afwasmiddel bestond daarom uit twee delen en schudden werkte helaas niet goed genoeg. Baking soda heeft een licht schurend effect, zodat je aangekoekte pannen beter kan schoonmaken. Nu strooi ik er gewoon wat baking soda los overheen als het nodig is en daarna was ik het af zoals altijd.

Ingrediënten:

 • 10 gram Marseille zeep (geraspt of vlokken)
 • 500 ml kokend water

Bereiding:

Breng het water aan de kook en voeg daarna de geraspte zeep toe. Roer totdat alle zeep is opgelost en laat het daarna een nachtje staan. Het wordt nu weer een vaste massa. Roer nu met een garde of een staafmixer alles nogmaals door elkaar, waardoor het weer vloeibaar word. Giet het in een fles naar keuze.

Ik gebruik dezelfde dosering als bij ‘gekochte’ afwasmiddel. Als ik heb afgewassen laat ik de vaat in een droogrek drogen. Ik merk soms wel dat de vaat dan ‘vlekkerig’ opdroogt. Ik weet nog niet hoe dit komt. In de toekomst ben ik van plan om een andere zeep te gebruiken om te zien of dit beter werkt.

All purpose spray

All Purpose Spray

Deze spray kan je voor de meeste klusjes wel gebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld in de keuken om je aanrecht schoon te maken. Spray een beetje reiniger op het oppervlak en haal er daarna een vochtige doek overheen. Als je dit niet doet blijft er een waas op je aanrechtblad zichtbaar.

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels baking soda
 • 2 pompjes vloeibare handzeep
 • heet water

Bereiding:

Als je nog geen vloeibare handzeep heb kan je een beetje Marseille zeep raspen. Laat de geraspte zeep oplossen in heet water. Doe dit samen met de baking soda in een sprayflacon en voeg heet water toe. Meng nu alles goed door elkaar totdat de baking soda is opgelost. Wil je de vloeibare handzeep maken? Dan kan je hier het artikel vinden.

Het is een optie om nu etherisch olie van citroen toe te voegen voor een frisse geur en voor een extra ontvettende werking. Zelf heb ik dit niet gedaan, omdat ik het niet nodig vond. Daarbij is mijn sprayflacon van plastic en dit materiaal schijnt te reageren met de citroenolie (toch worden er veel producten met citrus in plastic verpakking verkocht, dus ik ben er niet zeker van of het echt reageert met plastic). Wil je wel etherische olie toe voegen, wees hier dan voorzichtig mee! In mijn artikel over gezichtsolie kan je hier meer over lezen.

Let op: zo’n kleurtje ziet er leuk uit en is dus ook aantrekkelijk voor kinderen. Het mag dan niet zo chemisch zijn als andere schoonmaakmiddelen, maar dat betekent niet dat het niet schadelijk kan zijn bij inname.

Azijnspray

Deze azijn spray is helemaal makkelijk om te maken! Ik gebruik de spray in de badkamer, omdat azijn een kalk oplossende werking heeft. Daarnaast gaat azijn ook vervelende geurtjes te lijf. Het werkt daarom ook goed tegen zweetgeur. Meestal spray ik mijn sportshirts bij de oksels in met deze spray voordat ze de was in gaan. Het geeft géén vlekken!

Ingredienten:

 • 50% water
 • 50% schoonmaakazijn

Bereiding:

Doe de ingrediënten bij elkaar in een sprayflacon en meng dit goed. Je spray is nu al klaar voor gebruik! Zoals ik al eerder zei in dit artikel. Zorg dat je in een goed geventileerde ruimte aan de slag gaat, zodat je de azijn dampen niet in ademt.

Gootsteenontstopper

Dit middel kan je gebruiken als je gootsteen niet meer goed doorloopt. Check wel even wat voor leidingen je hebt, want bij oudere huizen kan het zijn dat er nog metalen of loden pijpen liggen. Dan kan je dit middel beter niet gebruiken! Tot nu toe ben ik erg tevreden met deze combinatie en werkt het ook erg goed!

Ingredienten:

 • 2-3 eetlepels schoonmaaksoda
 • een kopje schoonmaak azijn
 • heet water

Gebruik:

Strooi de soda in de afvoer en giet de schoonmaak azijn er achter aan. Daarna spoel je het met 1.5 liter heet water.

Let op: de azijn en baking soda reageren met elkaar, waardoor het gaat bruisen. Dit is ook de bedoeling, want daar los je het vuil mee op. Zorg er wel voor dat je dit niet op je handen krijgt, want dit heeft een irriterend effect.

Nogmaals: zorg voor een goed geventileerde ruimte, zodat je niet in de dampen zit.

Let op: gebruik dit middel niet als je al andere chemische middelen hebt gebruikt om je gootsteen te ontstoppen! Het kan zijn dat dit middel reageert met de chemische middelen die nog in de afvoer zitten, waardoor er giftige dampen kunnen ontstaan.

Alles reiniger

Allesreiniger

Deze allesreiniger heb ik al wel gemaakt, maar nog niet getest! Zodra ik deze wel heb gebruikt zal ik mijn ervaringen delen op deze pagina. Heb jij er al wel ervaring mee? Laat dan gerust weten wat je ervan vind!

Ingrediënten:

 • 10 gram marseille zeep
 • 200gr schoonmaaksoda
 • 500ml kokend heet water

Om de allesreiniger te maken moet je eerst de zeep raspen (tenzij je zeepvlokken gebruikte). Voeg vervolgens het kokende water toe en roer totdat de zeep is opgelost. Vervolgens kan je de soda erbij doen en opnieuw roeren totdat ook deze goed is opgelost. Daarna laat je het een nachtje staan tot het weer een stevige massa word. Nu kan je het met de staafmixer of de garde opkloppen, zodat het vloeibaar is. Doe het in een verpakking naar keuze en je kunt het gaan gebruiken!

Deze allesreiniger kan je gebruiken voor alledaagse klusjes. Bijvoorbeeld om je vloeren te dweilen, om je wc schoon te maken etc. Ook hier kan je etherische olie toevoegen voor een lekker geurtje, maar let hierbij op dat je niet teveel gebruikt zoals ik eerder al heb aangegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *