DIY Vloeibare Handzeep

DIY Vloeibare Zeep

Vloeibare handzeep gebruiken we dagelijks. De zeep wordt vaak verpakt in plastic flessen. Ik wil zoveel mogelijk plastic vermijden. De bulkverpakking vloeibare zeep die ik vanuit mijn oude huis had meegenomen is op, dus het was tijd voor een oplossing. Met deze methode kan ik mijn eigen zeep voorraad maken en de plastic zeep dispenser hergebruiken. Een blok zeep vind niet iedereen prettig. Met dit recept kan je nog steeds genieten van vloeibare zeep, maar maak je wel een bewustere keuze.

Voor deze handzeep gebruikte ik zeep uit Marokko. Ik had deze gratis bij de kruidenier daar gekregen, maar had tot de dag vandaag nog geen idee wat ik ermee ging doen. Toen ik erachter kwam dat vloeibare zeep maken zo makkelijk is had deze zeep zijn doel gevonden. De meeste recepten zijn gemaakt met marseille zeep. Een blok (marseille) zeep kan je tegenwoordig vaak kopen bij een natuurwinkel.

Argan zeep

Ik kwam er achter dat het schroefdraad van flessen vaak universeel is. Het is dus mogelijk om je oude spraykop/dispenser op een glazen fles te draaien. Op die manier heb je nog minder plastic nodig en worden je oude glazen flessen gerecycled. Helaas kwam ik hierachter nadat ik al glazen flessen al in de glasbak lagen. Ik heb het zelf dus niet kunnen testen, maar ga dit in de toekomst zeker proberen.

Benodigdheden

 • 80 gram (marseille) zeep
 • 2 liter water
 • Een grote pan
 • Lepel
 • Dispenser of glazen potten
 • Rasp
 • Staafmixer/garde
 • Trechter

Werkwijze

Schrik niet, maar dit is echt heel simpel!

 • Rasp de zeep
 • Kook het water
 • Wanneer het water kookt doe je de zeep erbij.
 • Roer totdat de zeep is opgelost
 • Laat een nachtje (minimaal 8 uur) staan
 • Roer het nog even na met een staafmixer of garde
 • Giet het in je dispenser. Met behulp van een trechter kan je dit makkelijk doen zonder te morsen.

De zeep die ik over heb bewaar ik in glazen potten. Op die manier heb ik een voorraad staan. Of ik geef wat zeep aan vrienden en familie!

Over de houdbaarheid van deze zeep durf ik nog niets te zeggen. Het water wordt gekookt waardoor bacteriën gedood worden, maar het is niet zo schoon als gedestilleerd water. De meningen lopen uit een van 3 maanden tot 5 jaar. Laat je het lang liggen? Kijk en ruik dan goed, voordat je het gaat gebruiken.

Vloeibare zeep of een blok zeep?

Hygiëne

Een blok zeep is natuurlijk nog een beter alternatief. Alleen wordt dit nog door veel mensen als onhygiënisch gezien. Dit wordt het pas wanneer je de zeep niet goed laat drogen. Door het vochtige klimaat creëer je een kweek poel voor bacteriën. Wanneer je de zeep op een uitlek bakje legt, kan de zeep goed drogen en voorkom je dat bacteriën een kans krijgen.

In openbare ruimtes kan je beter wel vloeibare zeep uit een dispenser gebruiken. Een stuk zeep wordt hier namelijk zo veel gebruikt dat deze de kans niet krijgt om goed te drogen!

Voordelen van een blok zeep

Zelf kies ik het liefst voor een blok zeep. Niet alleen mijn zeep, maar ook mijn shampoo gebruik ik in een vaste vorm. Hier zijn de redenen waarom ik persoonlijk kies voor zeep in vaste vorm:

 • Natuurlijke ingrediënten –> Er zitten geen conserveringsmiddelen in en geen chemische toevoegingen
 • Milieuvriendelijke verpakking –> Vaak wordt de zeep los verkocht of in een papieren verpakking
 • Milieuvriendelijk in transport –> Door kleinere verpakkingen is er minder transport nodig
 • Zuinig in gebruik –> Je gebruikt met vloeibare zeep makkelijk te veel. Een blok zeep gaat daarom veel langer mee
 • Goedkoper –> Je doet er langer mee. Daarom is de zeep in verhouding veel goedkoper
 • Multifunctioneel –> Je kan een een blok Marseille zeep overal voor gebruiken: handzeep, afwasmiddel, alles reiniger, etc.
Geraspte zeep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *