Duurzaam bankieren

Groen bankieren

Blijkbaar is geld op de bank zetten niet het enige waar je aan moet denken bij een bank. Banken investeren veel geld in verschillende bedrijven en sectoren. Dit kunnen goede sectoren zijn, zoals investering in nieuwe energiebronnen om de CO2 uitstoot te verminderen. Het kunnen ook minder goede factoren zijn zoals investering in nieuwe kolenmijnen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ik heb me verdiept in deze sectoren en ben uiteindelijk overgestapt naar een andere bank.

Banken vergelijken

Hoe kom je er achter waar jouw bank voor staat en hoe je bank scoort op verschillende factoren? Vaak kan je op de website al informatie vinden over verschillende thema’s en projecten die jouw bank belangrijk vind. Helaas is niet iedere bank even transparant over al zijn investeringen.

Bij de eerlijke geldwijzer worden 7 grote banken in Nederland met elkaar vergeleken. Deze website is opgesteld in samenwerking met: Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Pax en World Animal Protection. In een handig overzicht is te zien hoe goed of slecht ze op verschillende onderwerpen scoren. Denk hierbij aan klimaatverandering, maar ook mensenrechten. Er wordt niet alleen gekeken naar het beleid die de banken willen handhaven, maar ook naar hoe dit in de praktijk ook daadwerkelijk gebeurd.

Mijn overstap

Duurzaam bankieren

Ik was eerst aangesloten bij de Rabobank. Deze bank scoort gemiddeld in vergelijking met andere banken, dus zeker niet slecht. Op klimaatverandering scoren ze echter een 5, dit is één van de belangrijkste reden geweest om over te stappen naar een andere bank.
ASN is onderdeel van de Volksbank en scoort in vergelijking met banken vrij hoog. Op klimaatverandering zelfs een 9!

Er zijn zoveel keuzes die de impact op het milieu kunnen beïnvloeden. Ik ben blij met mijn overstap naar een in mijn ogen duurzamere bank. De overstap was veel makkelijker dan ik had gedacht. Er wordt namelijk een overstapservice aangeboden, waardoor je zelf weinig hoeft te regelen.

Iedereen heeft verschillende normen en waarden. Voor mij was de ASN bank een goede keus, maar dit zal niet voor iedereen zo zijn. Kies vooral iets wat goed voelt en wat past bij je eigen normen en waarden.

Ben jij ook overgestapt naar een andere bank en wat waren jouw redenen hiervoor? Laat het me weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *