Duurzaam leven

duurzaamheid

Duurzaam leven is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Helaas weet de marketing wereld dit ook en word daar flink misbruik van gemaakt. Er worden namelijk dingen aangeboden die super duurzaam moeten zijn. Toch heb je vaak al veel dingen in huis die je weer voor andere doeleinden kan gebruiken en zijn nieuwe producten helemaal niet nodig.

Mijn ervaring

Toen ik begon aan mijn duurzaamheidsproject kwam ik zoveel leuke tips tegen dat ik gelijk aan de slag wilde. Zo is voedsel bewaren in plastic bakjes slecht voor je, want de slechte stoffen uit het plastic trekken in je voedsel en uiteindelijk komt het in je lichaam terecht. Ik kwam mooie RVS brooddozen en herbruikbare boterhamzakjes tegen. Ik was daarom bijna in staat om mijn gehele plastic inboedel de vuilnisbak in te gooien. Ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb, want die plastic bakjes komen toch nog van pas. Zo gebruik ik de plastic doosjes als voorraad doosjes voor andere spullen. Super handig om alles georganiseerd te houden

reuse

Wat als ik wel alles had weggegooid. Dan had ik alles opnieuw moeten kopen. Dit betekent dat er weer grondstoffen en energie gebruikt is om deze spullen te maken. En de spullen die ik had weggegooid waren misschien wel in de plastic soep terecht gekomen. Totaal het tegenovergestelde dus van wat ik wilde bewerkstelligen!

Dit is slechts één van de voorbeelden waarbij je misleid wordt door de marketing wereld. Je hebt namelijk onbewust al heel veel dingen in huis waar je iets mee kunt doen!

Wat is duurzaam nou eigenlijk?

Als je aan meerdere mensen zou vragen wat duurzaamheid betekent, dan zal je veel verschillende antwoorden krijgen. Over het algemeen kan je duurzaamheid het beste omschrijven met de 3 P’s:

  • PEOPLE
  • PLANET
  • PROFIT

Wanneer deze drie onderwerpen in balans zijn wordt er van duurzaamheid gesproken. Er wordt gebruik gemaakt van de grondstoffen van de aarde, zonder dat er sprake is van schade of uitputting hiervan. Het idee is dat toekomstige generaties daardoor ook gebruik kunnen blijven maken van de aarde.

Duurzaam leven ingewikkeld? Nee!

Er zijn veel misvattingen over duurzaam leven. Zo wordt er vaak gedacht dat een duurzame leefstijl duur, saai, tijdrovend of ingewikkeld is. Dit is echter niet zo! Het is namelijk gebaseerd op drie simpele standpunten, namelijk: reduceren, hergebruiken en recyclen.

Reduce (Reduceren)

Reduceren betekent dat je niet meer van iets gebruikt dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Dit betekent ook dat je geen nieuwe dingen koopt die je niet echt nodig hebt.

Een aantal voorbeelden om te reduceren zijn:

  • Minder gas verbruiken door de verwarming een graad lager te zetten
  • Minder water gebruiken door korter te douchen
  • Koop zo veel mogelijk producten zonder verpakkingsmateriaal
  • Kies voor tijdloze producten, zodat het na een jaar niet in je kast beland

Reuse (hergebruiken)

Met hergebruiken wordt bedoeld dat je de spullen die je hebt zo lang mogelijk kunt gebruiken. Veel spullen die kapot zijn hoef je niet gelijk te vervangen door nieuwe producten. Je kan veel spullen laten repareren, maar ook een nieuw kleurtje geven of opnieuw bekleden om de levensduur te verlengen.

Hergebruiken hoef je niet alleen zelf te doen. Breng je spullen naar de kringloop in plaats van het weg te gooien. Op die manier kan het hergebruikt worden door anderen! Zelf kan je hier ook veel handige spullen vinden die je vervolgens niet nieuw hoeft te kopen.

kringloop

Zo heb ik bijvoorbeeld dit krukje bij de kringloop gekocht voor € 2.50! Terwijl ze in de winkel op het moment ook verkrijgbaar zijn voor veel hogere bedragen. Niet alleen ik ben er blij mee, maar ook mijn Alocasia plant! Op het moment zitten er zelfs bloemknoppen in.

Recyle (recyclen)

Pas als laatste komt het recyclen. In dit proces worden de spullen die jij weg gooit verwerkt tot grondstoffen om daar vervolgens weer nieuwe producten van te maken. Op die manier hoeven er geen nieuwe grondstoffen gebruikt en gemaakt te worden. Een voorwaarde voor recyclen is wel dat je het afval sorteert.

Wil je meer tips over duurzaam leven? In mijn andere artikelen laat ik zien hoe ik bijdraag aan een duurzame leefstijl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *