Duurzaam met kleding omgaan

duurzame kleding

Duurzame met kleding omgaan. Hoe doe je dat? Niet zo lang geleden heb ik tweedehands kleding ontdekt. Voor mijn gevoel was dit super duurzaam. Maar is tweedehands kleding altijd duurzaam? Op deze vraag is geen simpele ja of nee te geven. In mijn zoektocht naar een antwoord op deze vraag kwam ik zoveel informatie tegen dat ik door de bomen het bos niet meer zag. In dit artikel probeer ik je op een makkelijke manier bewust te maken van de keuzes die je kan maken bij het aanschaffen en onderhouden van je kleding.

Stap 1: besef wat kleding doet met het Milieu

Wist je dat de kleding industrie naast de olie industrie het meest vervuilend is voor het milieu?! Voor de productie van kleding wordt er namelijk gebruik gemaakt van verschillende processen met elk hun eigen bijdrage aan milieuvervuiling. Hieronder staan enkele voorbeelden van deze processen:

 • Kleding wordt van verschillende vezels gemaakt. Zo kan een kledingstuk bijvoorbeeld van wol of van katoen worden gemaakt. Om deze grondstoffen te verkrijgen zijn er dus stukken grond nodig om de katoen op te verbouwen of om de schapen op te laten grazen. Dit betekent minder ruimte voor de natuur.
 • Om de gewassen te onderhouden is water nodig. Helaas groeit katoen vaak in droge gebieden, waardoor er snel een tekort ontstaat aan water. Daarnaast worden er ook bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen ongedierte en ziektes.
 • Als de grondstoffen eenmaal klaar zijn moeten ze bewerkt worden om er daadwerkelijk een kledingstuk van te kunnen maken. Bij bepaalde materialen wordt hiervoor gebruik gemaakt van chemische stoffen. Als deze stoffen het milieu terecht komen kunnen ze ernstige schade veroorzaken. Ook wordt er bij deze bewerking gebruik gemaakt van nog meer water.
 • Als laatste heeft kleding ook invloed op de zogenaamde ‘plastic soep‘. Synthetische vezels zijn niet afbreekbaar. Met elke wasbeurt komen deze vezels vrij en komen ze via het riool in de zee terecht.

Stap 2: Ruim je kledingkast op

kledingkast

Wist je dat er veel kleding in je kast ligt wat je niet draagt. Sommige onderzoeken beweren zelfs dat je maar 30% van je kleding zou dragen. Of dit helemaal waar is, is niet duidelijk maar het was voor mij wel een ‘eye opener’. Ik heb zelfs kledinghangers op mijn boodschappenlijstje staan, omdat ik niet alles meer kan ophangen. Dit zette mij aan het denken: ga ik nieuwe kledinghangers kopen of heb ik gewoon teveel kleding en moet ik mijn kast eens beter gaan uitzoeken.

Ik heb ervoor gekozen om voor het laatste te gaan. Langzaam maar zeker verdwijnt er steeds meer kleding naar mijn vriendin, naar de textiel container, de kringloop en de tweedehands kledingwinkel in het dorp. Alles bij elkaar opgeteld is het meer dan dat ik dacht. Zonde eigenlijk, want kleding koop je om te dragen en niet om in je kast te laten hangen!

Tips om je kledingkast op te ruimen

Ik daag je uit om ook eens een kritische blik te werpen in je kledingkast en om deze op te ruimen. Hier heb je enkele tips om je op weg te helpen:

 • Favorieten: er zijn altijd een paar kledingstukken die je het liefst altijd wilt dragen. Dit zijn natuurlijk de kledingstukken die je gewoon in je kast kan laten hangen.
 • Laatst gedragen: welke kledingstukken heb je al langer dan een jaar niet gedragen? Je kunt je afvragen of dit in de toekomst anders zal zijn, waarschijnlijk niet. Deze kledingstukken kan je daarom het beste weg doen.
 • Kapotte kleding: dit kan je op een aparte stapel leggen. Ligt er iets tussen wat je echt nog graag wilt hebben. Laat het dan maken bij de kleermaker. Voor een paar euro kan het vaak al gemaakt worden. Zo heb ik laatst een nieuwe drukknoop op één van mijn favoriete blouses laten maken. Bij de kleermaker op het dorp was ik hiervoor slechts € 2.50 kwijt.
 • Comfortabel: een kledingstuk moet er goed uit zien en goed zitten. Twijfel je? Doe het dan weg!
 • Speciale gelegenheden: we hebben allemaal wel een mooi kledingstuk hangen voor speciale gelegenheden. Deze kledingstukken dragen we dan ook bijna niet. Probeer eens kleding uit te wisselen met een vriendin. Of huur bijvoorbeeld een mooie jurk!

Gooi je oude kleding niet weg

Gooi je kleding niet weg in de vuilnisbak, maar maak gebruik van de alternatieven die ik eerder al genoemd heb: geef het aan de kringloop of een tweedehandskleding winkel als het nog van goede kwaliteit is. Anders kan je het in de container voor textiel weg gooien, zodat het gerecycled kan worden. Je kan je kleding ook nog weggeven aan een vriendin of misschien zelfs ruilen! Ben je er erg creatief aangelegd dan kan je ook nog kijken of de kleding een andere functie kan vervullen. Zo kan je er misschien een tasje van maken om je groente en fruit in te doen bij de boodschappen.

Stap 3: kleding onderhouden

Inmiddels is je kast weer overzichtelijk en netjes. Je hebt nu de mooiste kledingstukken nog over. Nu is het belangrijk dat je kleding ook mooi blijft. Hieronder lees je aandachtspunten over het wassen van je kleding en ook over de kleermaker.

kleding wassen

Het wassen van je kleding heeft naast het invloed op het milieu ook invloed op de kwaliteit van je kleding. Elke wasbeurt zorgt namelijk voor slijtage. Daarnaast hoeven sommige kledingstukken ook helemaal niet zo vaak gewassen te worden als dat je denkt. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Ondergoed en sokken: na 1 dag.
 • Topjes en shirtjes: meestal na 1-2 keer dragen i.v.m. transpireren
 • Katoenen trui: na 2 keer dragen
 • Handdoek: na 2-3 keer gebruikt te hebben. Als je onder de douche vandaan komt heb je jezelf al gewassen. Die handdoek hoeft daarom echt niet gelijk in de wasmand te belanden. Hang hem wel goed uit, zodat deze kan drogen. Als de handdoek nat blijft is het niet meer hygiënisch, want dan krijgen de bacteriën de kans om zicht te vermenigvuldigen.
 • BH: na 3-4 keer dragen. Je sportbeha is natuurlijk een uitzondering. Deze was je wel gelijk na 1 keer als je deze hebt gedragen tijdens het intensief sporten.
 • (Spijker)broek: na 3-5 keer dragen. Sommige zweren erbij om een spijkerbroek helemaal niet te wassen, maar om deze juist in de vriezer te leggen. Dit dood helaas geen bacteriën, maar stopt alleen de groei ervan. Vieze vezels en uitgedroogde vezels zorgen ook voor slijtage. Daarom is het beter om ze toch af en toe en wasbeurt te geven.
 • Wollen en synthetische truien: na 5 keer dragen.
 • Nachtkleding: na 7 keer dragen, dus elke week.
 • Jas: 1 keer per seizoen

Dit is natuurlijk maar een leidraad om je een beeld te geven van het gemiddelde. Soms doe je wat langer met je kleding dan de andere keer, omdat er bijvoorbeeld viezigheid op komt. En als er een hittegolf is in de zomer draag ik ook niet 7 dagen lang dezelfde nachtkleding! Nog een extra tip: als je je kleding nog een keer wilt dragen kan je deze het beste even op een hanger laten luchten.

Als je uiteindelijk genoeg was hebt verzameld is het natuurlijk tijd om de wasmachine zijn werk te laten doen. Hier heb ik ook nog enkele tips voor je waardoor je kleding én je wasmachine langer mee gaan!

 • Sluit alle ritsen en let op andere scherpe dingen die je kleding kunnen beschadigen. Je BH’s kan je bijvoorbeeld in een waszakje doen, zodat dit niet met de andere kleding in aanraking komt.
 • Was op lage temperaturen. Tegenwoordig zijn de wasmachines en het wasmiddel zo aangepast dat je kleding goed schoon krijgt bij lage temperaturen. Licht vervuilde kleding kan je gewoon wassen op 30 graden. Zitten er wat meer vlekken in? Kies dan wel gewoon voor die 40 graden. Boven de 60 graden gaan bacteriën echt dood, dus gebruikt deze temperatuur vooral voor je handdoeken en je beddengoed.
 • Doseer je wasmiddel zorgvuldig. Bij te weinig wasmiddel wordt je kleding niet volledig schoon, maar bij teveel wasmiddel kan de zeep niet goed uit je kleding worden gespoeld. Dit laatste kan zorgen voor strepen op je kleding, maar ook huidirritatie.
 • Was je kleding binnenste buiten, zodat het minder snel vaal wordt.

De kleermaker

kleermaker

Is er in de was toch die een knoop van je blouse af gegaan (zoals dit bij mij het geval was). Gooi deze dan niet gelijk aan de kant, maar loop even langs de kleermaker. Voor enkele euro’s kan je vaak al een kledingstuk laten maken en heb je er nog langer plezier van! Dit is ook weer leuker voor je portemonnee!

Stap 4: nieuwe kleding aanschaffen

Zitten de gaten in je kleding en is het niet meer te redden door de kleermaker. Of zit je shirt vol met vlekken. Dan is je kleding wel versleten en is het tijd om wat nieuws aan te schaffen. We kunnen immers niet eindeloos in dezelfde kleding blijven rondlopen. Maar welke kleding moet je nou kopen? Ga je voor tweedehands of koop je een nieuw kledingstuk?

Tweedehands kleding is een goed alternatief

Een goed alternatief voor het kopen kleding is tweedehands kleding. Bij tweedehands kleding heeft het productie proces al plaatsgevonden en heeft dit dus geen nieuwe impact op het milieu.

Let op: niet alle tweedehands kleding is per definitie duurzaam. Sommige kledingstukken worden namelijk van over de hele wereld geïmporteerd. Het transport proces maakt het kledingstuk weer minder duurzaam. Een kledingstuk van de tweedehandswinkel in je eigen dorp is dan een betere keus.
Daarnaast kan je ook bewust kijken naar de verschillende merken die je aanschaft. Sommige merken houden meer rekening met duurzaamheid dan andere, dit veranderd niet als je het kledingmerk tweedehands aanschaft!

Ondanks dat tweedehandskleding nog steeds een stoffig imago heeft, heeft het veel voordelen:

 • Origineel: vaak is de kleding die je in de tweedehands winkel koopt uniek. Er hangen verschillende kledingstukken in verschillende maten, waardoor er meer diversiteit is.
 • Goedkoop: tweedehandskleding is meestal goedkoper dan nieuwe kleding. Dus naast dat het leuk is voor je garderobe is het ook nog eens leuk voor je portemonnee!
 • Toegankelijk voor iedereen: de tweedehandskleding is niet alleen voor mensen met een kleiner budget. Bij meerdere tweedehands kledingwinkels wordt er juist benadrukt dat iedereen welkom is.
 • Goed doel: vaak is een tweedehands kleding winkel gekoppeld aan een goed doel. Zo is de kledingwinkel ‘Reshare’ in Dordrecht gebaseerd op het Leger des Heils. Ook de tweedehandskleding winkel bij mij in het dorp heeft een bestand aangemaakt voor bepaalde klanten, zodat zij gratis kleding mogen uitzoeken.
 • Goede kwaliteit: je hoeft niet bang te zijn dat de kleding muf ruikt of vlekken heeft. De meeste kledingwinkels zijn erg streng in het controleren van hun kleding. Voldoet een kledingstuk niet aan bepaalde eisen dan laten zij de kleding recyclen.

Het enige nadeel is:

 • De goede maat: je moet natuurlijk wel een beetje geluk hebben dat het kledingstuk dat je hebt gevonden ook daadwerkelijk in jou maat is.

Mijn eerste ervaring met de tweedehandskledingwinkel

Mijn eerste ervaring met de tweedehandskleding winkel was erg positief. Ik had in eerste instantie al vooroordelen. Zo had ik een winkel verwacht die ver weg van de andere winkels zat. Een winkel waarbij de muffe geur en de motten je al tegemoet komen. Achteraf besef ik me dat dit totaal een verkeerd beeld was. Op het internet was ik gaan zoeken naar tweedehands kleding winkels in de buurt en blijkbaar hoefde ik niet ver te zoeken, want er zat er zelfs eentje in mijn eigen dorp. Eenmaal aangekomen stond de deur al uitnodigend open. Wat onzeker liep ik naar binnen. Ik had het gevoel dat iedereen me in de gaten hield en dat mensen me naar binnen hadden zien lopen. Vlak na mij kwam er een moderne vrouw met haar dochter binnen. Ik voelde me al iets meer op mijn gemak. Ik liep naar de rekken met kleding om te kijken wat er allemaal tussen hing. Alles ging netjes gesorteerd op artikel. Ik zag bijzonder veel mooie kledingstukken. Uiteindelijk zag ik een mooie paarse jurk hangen voor 3 euro. Hij paste perfect. Deze ging met mij mee naar huis!

Ik was zo enthousiast over de winkel dat ik gelijk meer wilde zien. Ik bracht mijn vriendin op de hoogte van mijn idee en zij vond het leuk om mee te gaan. Mijn enthousiasme werd hierdoor nog groter, want ik had eigenlijk niet verwacht dat ze zo makkelijk mee zou gaan! Samen gingen we naar Dordrecht om daar het aanbod tweedehands kleding te bekijken. Hier was de winkel waar hebben gekeken groter en daardoor ook was duurder, maar nog steeds goed betaalbaar. Helaas paste de kledingstukken die we hadden gevonden net niet helemaal, maar het was erg leuk om samen daar rond te neuzen. En zoals ik al eerder zei: je moet wel een beetje geluk hebben dat het jouw maat is!

Nieuwe kleding kan ook duurzaam zijn

Nieuwe kleding kopen is niet altijd een slechte keuze. Soms kan je beter een goede nieuwe spijkerbroek kopen en hier wat meer geld aan uitgeven in plaats van die vijf goedkope spijkerbroeken die je in dezelfde tijd slijt! Er zijn natuurlijk wel meerdere aspecten bij het kopen van nieuwe kleding waar je rekening mee kunt houden. Zo worden verschillende kledingstukken gemaakt van gerecyclede kledingvezels. Dit scheelt al veel in de belasting voor het milieu.

Er zijn ook verschillende kledingmerken te vinden die zich in zetten om zo duurzaam mogelijk kleding te produceren. Ik kwam zelf deze handige site tegen waar ze veel merken op één website hebben verzameld: https://www.projectcece.nl

Materialen en keurmerken

Helaas is er geen duidelijk overzicht te vinden over welke stof het minst belastend is voor het milieu. Dit komt omdat er zoveel verschillende processen aan te pas komen. Zo zijn natuurlijke vezels weer beter omdat ze biologisch afbreekbaar zijn, maar voor de productie wordt er alsnog veel land, water en chemicaliën gebruikt. Weegt dit op tegen de voor- en nadelen van synthetische vezels? Ik weet het niet.
Wat ik wel heb gevonden is dat wol en zijde het meest belastend zijn voor het milieu. Je kan daarom het beste zoeken naar kleding dat een een keurmerk heeft en dat van biologische afkomst is.

Op deze website is een overzicht te vinden van de verschillende keurmerken: https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/kleding/


Ik hoop dat ik je met dit artikel aan het denken heb gezet over duurzame kleding en dat ik je wat handvatten heb gegeven om dit toe te passen in het dagelijkse leven. Heb je nog andere tips dan hoor ik het graag in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *