Gezichtsolie maken

Gezichtsolie

Eerder al schreef ik een blog over het zelf maken van beauty producten. Het was erg leuk om jullie enthousiasme hierover terug te horen. Ik kreeg meerdere keren het verzoek of ik ook een recept op mijn blog wilde zetten zodat jullie ook aan de slag kunnen. Hier is die dan: een recept voor gezichtsolie. Deze olie kan in principe gebruikt worden voor alle huidtypen. Zelf heb ik een normale tot gecombineerde huid en deze olie werkt erg goed voor mij. Een gezichtsolie maken is erg simpel, maar verdiep je wel even in de ingrediënten die je gebruikt. In deze blog kan je het recept terug lezen, maar ook alle achtergrond informatie over de ingrediënten die ik in deze olie heb gebruikt.

Ingrediënten

Met onderstaande hoeveelheden heb je genoeg voor een flesje van 10ml. Zoals eerder genoemd is deze olie geschikt voor ieder huidtype. Ik maak regelmatig gezichtsolie voor mijn vriendin. Zij heeft een drogere huid en daarom vervang ik de jojoba olie door amandelolie. Over de verschillende soorten basis olie en de etherische olie kan je verderop in dit artikel meer uitleg vinden.

 • 7ml jojoba olie
 • 3ml argan olie
 • 1 ml vitamine E olie
 • 2 druppels etherische olie naar keuze

Er zijn heel veel verschillende combinaties van etherische oliën. Om het makkelijk te houden kies ik er altijd maar twee. Scrol naar beneden voor mijn favoriete combinaties!

Benodigdheden

Je hebt maar weinig middelen nodig om de olie te maken. Dit maakt het juist zo leuk! Hieronder zie je een lijst met alle benodigdheden. Wil je weten welke materialen ik gebruik en waar je deze kunt krijgen? Onder de lijst geef ik per product een toelichting.

 • Een pipet fles van bruin glas
 • Een spuitje met ml duiding óf een kleine maatbeker
 • Eventueel een kleine trechter

Een pipet fles van bruin glas

Je wilt je olie natuurlijk ergens in bewaren. De olie kan het best bewaard worden in een bruin glazen flesje. Het bruine glas houd het zonlicht tegen. Zonlicht kan namelijk de essentiële olie in je product afbreken, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Dit willen we natuurlijk niet!

Gebruik zeker geen plastic flesje! De essentiële oliën tasten het plastic aan, waardoor het in de olie trekt. Je kunt dus het best investeren in glazen flesje.

De glazen flesjes van 10ml heb ik bij de apotheek gehaald. En bij de Holland & Barret kon ik 30ml flesjes halen voor €2.09 (klik hier voor de link) . Je kan ook flesjes bestellen bij jojoli. Ook al je andere benodigdheden kan je hier vinden. Of zoek eens naar een natuurwinkel bij jou in de buurt. Zij hebben vaak ook allerlei ingrediënten en materialen om je te helpen bij het maken van beauty producten.

Een spuitje

Met een spuitje met milliliter aanduiding kan je eenvoudig de juiste hoeveelheid olie optrekken. Vervolgens kan je de benodigde hoeveelheid zonder te morsen in je pipet fles spuiten. Ik gebruik dit spuitje telkens weer opnieuw. Ook deze kun je bij jojoli verkrijgen, maar je kunt ook kijken bij de drogist in de buurt. Bij bijvoorbeeld de Kruidvat kan je deze namelijk ook vinden.

Een kleine maatbeker & een trechter

Heb je geen spuitje in huis, maar wel een kleine maatbeker? Dan kan je deze ook makkelijk gebruiken. Het is dan wel handig om ook een kleine trechter bij de hand te houden zodat de olie ook daadwerkelijk in je flesje terecht komt en niet ernaast.

Zelf geef ik de voorkeur aan het spuitje, omdat er hierbij weinig olie achterblijft. Bij een maatbeker vind ik het lastiger om alle olie eruit de halen. Er blijft altijd wel iets achter en dat is zonde van je olie!

Kosten

De kosten om deze olie zelf te maken zijn erg laag. In het begin lijkt het duur, omdat je alles apart moet aanschaffen. Koop daarom alleen de ingrediënten die je echt nodig hebt. Als je later toch iets wilt veranderen kan je dit er altijd bij kopen, maar ben je niet in opeens een groot bedrag kwijt. Als je eenmaal de spullen hebt aangeschaft kan je regelmatig opnieuw een flesje gezichtsolie maken en ben je omgerekend nog geen euro kwijt per flesje. Het is nog leuker als je de producten samen met iemand kan delen. Zo maak ik regelmatig gezichtsolie voor mijn vriendin!

Bereidingswijze & gebruik

Bereidingswijze

Zelf zet ik altijd alle ingrediënten vast klaar, zodat ik tussendoor niet hoef te zoeken. Daarna is het super makkelijk. Doe alle ingrediënten in het pipet flesje. Draai het flesje dicht en schudden maar.

Houdbaarheid

Zorg er voor dat de materialen waar je mee werkt schoon zijn. Anders gaat dit ten koste van je houdbaarheid. Deze olie is ongeveer 3 maanden houdbaar. Vaak maak ik een dubbele hoeveelheid, omdat de olie bij mij erg snel op gaat.

Gebruik

Ik gebruik de olie zowel ’s ochtends en ’s avonds nadat ik mijn gezicht heb schoongemaakt. Gebruik 4-6 druppels per keer. Ik gebruik standaard 4 druppels voor mijn gezicht en 2 druppels extra als ik ook mijn hals insmeer.

Verzorgende olie

basis olie

Jojoba

Deze olie trekt snel in de huid. Dit is erg prettig, want zo blijft je gezicht niet de hele dag vet! De olie is geschikt voor alle huidtypes. Het werkt hydraterend en kalmeert de huid. Daarnaast komt de chemische structuur van de olie overeen met onze eigen huidcellen!

Argan

Argan olie is een drogende olie en trekt daarom ook snel in de huid. Het kan gebruikt worden bij verschillende huidtypen: de droge huid, de ouder wordende huid en acne gevoelige huid. De olie werkt verzachtend, hydraterend en versoepeld de huid.

Vitamine E

Vitamine E olie trekt langzaam in, gebruik er daarom niet te veel van. De olie werkt hydraterend en geeft extra verzorging aan de huid. Daarnaast werkt het ook al conserveringsmiddel en zorgt het voor een langere houdbaarheid van je olie.

Etherische olie

verhouding etherische olie

Bij het gebruik van etherische olie moet je altijd voorzichtig zijn. Deze olie is namelijk heel sterk geconcentreerd. De meeste oliën kan je daarom niet onverdund gebruiken. Als je de etherische olie niet goed genoeg verdund, heb je kans op huidirritatie en andere vervelende consequenties. Om etherische olie te gebruiken kan je het best een 1% oplossing aanhouden. Dit betekend 1ml etherische olie in 100ml basisolie. Daarbij is 1ml ongeveer 20 druppels. Dit komt uiteindelijk neer op 1 druppel etherische olie in 5ml basisolie. In dit recept wordt het eindproduct 10ml en is er dus gekozen voor 2 druppels etherische olie! Zie het schema hiernaast voor een makkelijk overzicht als je andere doseringen wilt gebruiken.

Bij het gebruik van etherische olie moet je altijd voorzichtig zijn. Deze olie is namelijk heel sterk geconcentreerd. De meeste oliën kan je daarom niet onverdund gebruiken. Als je de etherische olie niet goed genoeg verdund, heb je kans op huidirritatie en andere vervelende consequenties. Om etherische olie te gebruiken kan je het best een 1% oplossing aanhouden. Dit betekend 1ml etherische olie in 100ml basisolie. Daarbij is 1ml ongeveer 20 druppels. Dit komt uiteindelijk neer op 1 druppel etherische olie in 5ml basisolie. In dit recept wordt het eindproduct 10ml en is er dus gekozen voor 2 druppels etherische olie! Zie het schema hiernaast voor een makkelijk overzicht als je andere doseringen wilt gebruiken.

Doe altijd eerst een huidtest voordat je een product gebruikt om er zeker van te zijn dat je geen allergieën hebt. Je kan de test uitvoeren door je eindproduct in de binnenkant van je elleboog te smeren. Wordt de huid rood binnen 24 uur rood, dan kan je deze olie beter niet gebruiken.

Hieronder staan mijn favoriete combinaties die ik in mijn gezichtsolie gebruik:

 • Wierook & geranium
 • Wierook & neroli
 • Neroli & geranium
 • Neroli & kamille
 • Geranium & lavendel
etherische olie

Geranium

Heeft een zoete, zware en bloemige geur. Het kan gebruikt worden bij alle huidtypen. Het heeft een helende en herstellende werking. Het brengt ook de talgproductie weer in balans. De geur heeft een opwekkend effect en brengt de geest in balans.

Neroli

Heeft een zoete en frisse geur. Het kan gebruikt worden bij een droge-, gemengde-, en de oudere huid. Het werkt verjongend en zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Ook hersteld het de elasticiteit in je huid. De geur werkt tegen depressie en is opwekkend.

Kamille

Heeft een sterke , warme en zoete geur. Het is vooral geschikt voor de droge en gevoelige huid. Het heeft een helende, ontstekingsremmende en verzachtende werking. De geur kalmeert de geest.

Lavendel

Heeft een lichte en zachte geur. Het is geschikt voor alle huidtypen. De olie heeft een genezende en kalmerende werking. De geur werkt ontspannend voor de geest en brengt deze weer in balans.

Wierook

Heeft een harsachtige, kruidige en friszoete geur. Het kan gebruikt worden voor alle huidtypen. De olie heeft een verjongende werking en gaat veroudering tegen. Ook balanceert het de talgproductie van de huid. De geur kalmeert de geest.


Veel plezier met het maken van je eigen gezichtsolie. Ik hoor graag wat jullie van de olie vinden en wat jullie favoriete combinaties zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *