Haarverzorging

Haarverzorging

Vorig jaar heb ik de ‘no-poo’ methode uitgeprobeerd. Bij deze methode gebruik je geen shampoo, maar verzorg je het haar op andere manieren. Helaas werkte dit niet voor mij. Nu gebruik ik de ‘low poo’ methode. Ben je benieuwd hoe ik mijn haren nu verzorg? Lees dan snel verder!

In mijn huidige methode om mijn haar te wassen maak ik nog steeds gebruik van bepaalde technieken uit de ‘no-poo’ methode. Het artikel over de ‘no-poo’ vind je trouwens hier.

Op dit moment was ik mijn haar ongeveer 1 keer per 7-10 dagen. Ik heb dit langzaam op moeten bouwen. Ik merk ook dat als ik mijn haar minder aandacht geef het ook sneller vet word! Hieronder lees je alles over de materialen en manieren die ik gebruik.

Welke shampoo gebruik ik?

Ik was mijn haar nog steeds met shampoo. Ten eerste maak ik gebruik van een shampoo bar! Dit scheelt veel plastic verpakkingen en het is erg prettig in gebruik.

Sulfaatvrije shampoo

Daarnaast gebruik ik een shampoo waar geen sulfaten in zitten. De meest voorkomende sulfaten zijn: Sodium Lauryl Sulfate (SLS) & Sodium Laureth Sulfate (SLES). Deze sulfaten zorgen voor een rijk schuim. Het zijn sterke reinigers en ideaal als je stylingsproducten gebruikt, bijvoorbeeld gel of een conditioner waar siliconen in zitten. Helaas spoelt het ook de natuurlijke oliën weg welke je haar gezond en sterk houden. Dit kan irritatie op je hoofdhuid geven en de haargroei verstoren.

Wist je trouwens dat het schuim helemaal geen invloed heeft op reinigende werking. Veel mensen denken juist dat iets pas reinigt wanneer het schuimt, maar dit is dus niet zo! Je zult dus merken dat sulfaatvrije shampoo veel minder (of soms helemaal niet) schuimt, maar het reinigt wel!

Ik heb al mijn stylingsproducten vorig jaar de deur uitgedaan (niet weggegooid, maar weggegeven natuurlijk!). Een shampoo met sulfaten is voor mijn haar dus niet nodig, maar juist schadelijk! Gebruik je wel stylingsproducten? Probeer dan in ieder geval de siliconen vrije varianten te kiezen. In dit geval kan je wel een shampoo met sulfaten gebruiken, omdat er anders restjes in je haar kunnen achterblijven. Wil je overstappen? Gebruik dan nog eenmalig een shampoo mét sulfaten om alle restjes eruit te wassen!

Let op: als je hoofdhuid en haren gewend zijn aan sulfaten zal je merken dat je deze anders reageren wanneer je een sulfaatvrije shampoo gaat gebruiken. Op korte termijn kan je juist meer last krijgen van een droge hoofdhuid, roos of juist vetter haar! Op de langere termijn zal je haar je dankbaar zijn!

Shampoo bars

Shampoo bar

Voordat ik de overstap maakte naar de ‘low-poo’ methode ben ik begonnen met een shampoo bar van Lush, namelijk: Honey I Washed My Hair. Het is wel een shampoo met sulfaten, maar het is een goede overstap om je haar te laten wennen als je nog ‘gewone’ shampoo gebruikt.

Daarna ben ik overgestapt op de kruidenshampoo van Werfzeep. Ik ben erg blij met deze overstap. Het was even wennen, maar nu wil ik niet meer terug. De shampoo is eigenlijk een haarzeep. Na het wassen van het haar voelt het haar erg stug en droog aan. Ik gebruikte daarom nog een conditioner bar zonder siliconen. Inmiddels weet ik dat ook dit niet meer nodig is. Er is namelijk een beter oplossing: appelazijn! Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt! Lees hier meer over in het volgende hoofdstuk.

Als ik mijn haar was, was ik alleen maar het bovenste gedeelte van mijn haar. Hier is het haar namelijk vet. De puntjes zijn vaak al droog genoeg dus haarzeep zou ze alleen maar nog droger maken.

Spoelen met appelazijn

Appelazijn spoeling

Ik gebruik geen conditioner meer uit een fles of een bar. De beste conditioner voor je haar is namelijk: talg! Het klinkt vies, omdat talg er ook voor zorgt dat je haar vies en vet wordt. Toch is dit niet zo. Talg heb je nodig om je hoofdhuid gezond en soepel te houden.

Na het wassen voelt mijn haar altijd erg droog en stug aan. Dit komt niet door de shampoo, maar door het water. Om nog specifieker te zijn door de waterhardheid! De term waterhardheid word gebruikt om het kalkgehalte in het water aan te geven. Hoe meer kalk hoe hoger de waterhardheid en andersom. Dit is ook de reden waarom er na enige tijd kalkaanslag in je waterkoker zit, maar ook op de douchekop etc. Die kalk is niet goed voor je haar en hoofdhuid. Dit is ook één van de redenen waarom de ‘no-poo’ methode voor mij niet werkte.

Om harde water te neutraliseren gebruik ik dus appelazijn. Het spoelt kalkresten weg en brengt de pH waarde van je haar weer in balans. Je zult merken dat je haar weer super zacht is na deze spoeling!

Het enige nadeel van de appelazijn is de geur! Die is namelijk best sterk. Ik heb alvast een goed tip voor je: gebruik deze spoeling niet wanneer je nog ergens naar toe moet! Klinkt misschien logisch, maar toch ben ik er een keer ingetrapt. Wees gerust: als het haar is opgedroogd ruik je de sterke geur niet meer.

Om de geur te neutraliseren gebruik ik etherische oliën. In het begin combineerde ik lavendel en rozemarijn. De lavendel was bedoelt om de geur te verdoezelen en de rozemarijn vanwege de goede eigenschappen voor je haar. Het heeft een verzorgende werking op je hoofdhuid en het maakt je haar sterker. De lavendel was tijdelijk een prima oplossing, maar de geur was nog steeds sterk aanwezig. Nu gebruik ik kruizemunt en rozemarijn. Deze combinatie is een blijver!

Naast de etherische oliën maak ik sinds kort ook een infusie met de appelazijn. Ik laat namelijk verschillende kruiden uit mijn tuin twee weken in de azijn trekken, zodat het nog meer goede eigenschappen bevat. Ik heb al een infusie gemaakt met hop om te testen. Dit is goed bevallen en nu staat er een nieuwe infusie te trekken met hop, rozemarijn en munt! Ik hoop dat de geur hierdoor ook minder overheersend is, maar dit kan ik je helaas nog niet vertellen!

Inmiddels heb ik de infusie kunnen testen en het bevalt goed! Ik gebruik ook een andere soort appelazijn en ik heb het idee dat de geur daarvan ook minder overheersend is. Ik ga binnenkort weer een nieuwe infusie met dezelfde kruiden als hierboven maken.

Zo gebruik je het

Appelazijn infusie

Pak een groot glas. Ik gebruik een glas van 300 ml. Giet er een scheut appelazijn in en voeg eventueel etherische olie toe. Ik gebruik ongeveer 6 druppels etherische olie. Vul het glas met warm water zodra je onder de douche staat.

Zet het glas nu even apart en was ondertussen je haren en je lichaam. In de tussentijd is de spoeling lauw geworden. Dit is gunstig, omdat koud(er) water de haarschubben sluit. Je haar is daardoor beter geschermd en gaat ook mooier glanzen.

Eerst nam ik altijd een haarklem of elastiek mee in de douche. Zodra ik mijn haar had gespoeld met azijn kon ik het opbinden, zodat het niet opnieuw in contact kwam met het douche water als ik daarna verder ga douchen. Ik spoelde de azijn dus niet uit. Tegenwoordig doe ik dit wel!

Haarborstels

Boar Bristle Brush (BBB) voor verzorging

Een Boar Bristle Brush is eigenlijk een borstel gemaakt van natuurlijke haren, namelijk zwijnenhaar. De borstel is zeer geschikt in combinatie met de ‘no-poo’ of ‘low-poo’ methode. Hieronder heb ik de voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • De BBB zorgt ervoor dat tijdens het borstelen het talg over je gehele haar verspreid. Hierdoor worden ook de puntjes verzorgd en deze hebben het meestal het hardste nodig! Daarnaast voorkom je die vette look boven op je hoofd! Door je haar dagelijks te borstelen geef je dus een mooie en natuurlijke glans aan je haar.
  • De borstel is vooral geschikt voor fijn haar, omdat het je haren niet beschadigd. Zelf heb ik ook fijn haar en ik ben er dus zeer tevreden mee. Ik weet dat mensen met dikker of krullend haar ook tevreden zijn met deze borstels, maar zelf heb ik daar natuurlijk geen verder informatie over
  • Nog een voordeel is dat het stof en andere viezigheid uit je haar verwijderd. Je verzorgd het haar dus op meerdere manieren.

Ik gebruik zelf een borstel van het duitse merk Redecker. Voordat ik deze borstel heb aangeschaft heb ik informatie opgevraagd over de herkomst van het zwijnenhaar. Ik vind het namelijk belangrijk dat mijn aankoop niet bijdraagt aan dierenleed. Volgens Redecker fokken zij geen speciale varkens voor de productie van haar. Ze gebruiken de haren van varkens die voor consumptie worden gebruikt.

Onderhoud van je borstel is erg belangrijk. Ten eerste omdat het hygiënisch is om je borstel goed schoon te maken. Ten tweede omdat je borstel dan veel langer mee gaat! Na elke borstelsessie haal ik uitgevallen haren uit de borstel. Daarnaast maak ik de borstel regelmatig schoon in een mild sopje. Een beetje warm water met wat shampoo is prima. Ik leg de borstel alleen met de haren in het sopje en laat deze dan 10-15 minuten daarin liggen. Vervolgens ‘schrob’ ik hem met mijn handen schoon. Je hebt ook speciale schoonmaakborsteltjes, maar deze heb ik zelf nog niet kunnen vinden.

Borstel voor ontklitten

De Boar Bristle Brush gebruik ik alleen om mijn haar te verzorgen, maar niet om mijn haar te ontklitten! Daar is deze borstel ook niet voor bedoelt. Om mijn haar te ontklitten gebruik ik op dit moment een tangle teezer. Deze had ik namelijk al een aantal jaar geleden aangeschaft. Als ik nu een nieuwe borstel zou aanschaffen zou dit niet mijn eerste keuze zijn.

De Tangle Teezer doet goed zijn werk. Ik heb het idee dat ik minder moeite hoef te doen om door mijn haar heen te komen en dat ik minder haren kapot maak. Maar de borstel is van plastic en ik probeer zoveel mogelijk plastic vrij te leven. Daarnaast heb ik gelezen dat de plastic pinnetjes heel snel slijten, waardoor het je haar juist beschadigd.

Ik gebruik ook een grove houten kam. Helaas werkt dit voor mij niet altijd even goed. Mijn haar is namelijk zo gevoelig voor klitten, dat het met zo’n houten kam niet uit te kammen is!

Tip: kam of borstel je haar alleen als het droog is! Je haar beschadigd sneller wanneer je het borstelt als het nat is. Borstel je haren altijd voordat je het gaat wassen. Op die manier heb je na het wassen ook minder klitten in je haar.

Verzorgingsproducten

Eigenlijk koop ik geen verzorgingsproducten meer. Talg is mijn natuurlijke verzorgingsproduct en daarbij ook de belangrijkste.

Er is nog één product dat ik naast de talg nog wel gebruik en dat is jojoba olie. Jojoba olie heeft een andere samenstelling dan andere natuurlijke oliën. Het is eigenlijk een soort vloeibare was in plaats van een olie. Deze olie komt daardoor het meest in de buurt van de samenstelling van talg.

Ik gebruik de olie meestal na het wassen voor in de puntjes, omdat deze vaak iets droger zijn. Ik masseer een paar druppels van de olie op handdoek droog haar. Gebruik niet te veel, want dan kan je het haar opnieuw gaan wassen!

Kapper

Hoe vaak je naar de kapper moet hangt af van de persoon zelf. Bij kort haar zal je bijvoorbeeld sneller naar de kapper moeten, omdat het sneller uit model groeit. Bij langer haar zal dit minder snel zijn. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoe jij je haar verzorgd. Verf je het haar en gebruik je een föhn of een krultang, dan zal je haar sneller beschadigen.

Ik heb van nature fijn en donker haar. De lengte komt inmiddels tot mijn onderrug! Zoals ik al eerder zei gebruik ik geen stylingsproducten en ook geen föhn of andere attributen. Ook verf ik mijn haar al jaren niet meer.

Ik probeer elke 3 maanden naar de kapper te gaan. Ik laat dan alleen de beschadigde puntjes weg knippen, zodat het daarna weer mooi en gezond verder kan groeien. Ik ga ook naar een speciale natuurkapper. Hier gebruiken ze milieuvriendelijke shampoo’s en stylingsproducten en hebben ze haarkleuringen op plantenbasis. Ik merk ook dat ze mijn haar veel zorgvuldiger knippen.


Ik merk dat mijn haar in betere conditie is sinds ik deze methode gebruik. Mijn haar ziet er gezonder uit, voelt prettiger aan en klit minder snel dan voorheen.

Sinds ik me zo hebt verdiept in de haarverzorging is mijn haar echt mijn trots geworden.

Als je nog vragen, opmerkingen of tips hebt dan hoor ik dit graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *