Kleding opruimen met Project 333

Kleding capsule winter

Het is tijd om mijn kledingkast op te ruimen. Teveel kleding en nooit iets om aan te trekken! Herkenbaar?! Het opruimen van je kledingkast geeft vooral meer rust. Daarnaast maak je optimaal gebruik van de kledingstukken die nog wel in je kast hangen!

Als ik ergens naar toe ga wil ik er graag goed uit zien. Een goede outfit vind ik daarbij belangrijk. Maar wat moet ik aantrekken? Ik haal mijn hele kledingkast overhoop en uiteindelijk ligt mijn bed vol met potentiële items die ik aan wil trekken. Als ik ga matchen en mixen ben ik nergens tevreden mee. Vervolgens kies ik toch maar één van mijn standaard outfits. Inmiddels ben ik teveel tijd kwijtgeraakt en ik ga ik gehaast en gestrest naar mijn afspraak. Dit was de oude ik. Sinds ik mijn kledingkast drastisch heb opgeruimd weet ik wat mijn opties zijn en hoef ik hier niet lang over na te denken. In dit artikel geef ik je tips waarmee je ook aan de slag kunt!

In mijn weg naar minimalisme maakte ik kennis met Project 333. Courtney Carver is de bedenker van dit project. Er zijn een aantal regels die je kan volgen. Vaak worden deze regels naar eigen behoeften veranderd. De originele regels staan hieronder.

De originele regels

 • Je maakt een ‘kleding capsule’ voor drie maanden.
 • Deze capsule bevat 33 items.
  • Inclusief: accessoires, sieraden, jassen en schoenen
  • Exclusief: sentimentele sieraden die je altijd draagt zoals je trouwring, ondergoed, slaapkleding, chill kleding en sportkleren
 • De rest van de kleding berg je ergens op waar je het niet kan zien
 • Hou er rekening mee dat je met de kleding die je kiest outfits kan maken voor verschillende gelegenheden. Denk aan werk, een dagje uit, etc.
 • Dit project is gestart om je leven makkelijker te maken en dus niet om het jezelf moeilijk te maken.
 • Alle kleding die niet meer past of wat versleten is kan je vervangen. Als je nieuwe kleding aanschaft verdiep je dan eens in duurzame merken en stoffen!

Tips

Tijdens het opruimen van mijn kleding heb ik verschillende dingen geleerd. Allereerst is het veel makkelijker dan dat je aan het begin zou denken! Daarnaast heb ik mijn ervaring omgezet in tips, zodat jij tijd en moeite kunt besparen. Lees eerst deze tips voordat je aan de slag gaat! Hieronder heb ik mijn eigen tips en nog wat tips van mijn research voor verzameld en op een rijtje gezet.

 • Zoek voor inspiratie naar verschillende kleding capsules en naar project 333.
  • Zelf gebruik ik hier Pinterest voor en heb ik verschillende filmpjes bekeken op YouTube.
  • Ook op Instagram zijn er veel interessante accounts die je kunt volgen. Hier kun je met name inspiratie uit halen om verschillende kledingstukken te combineren!
 • Blijf niet eindeloos zoeken en plannen naar je perfecte kledingkast. Ik merkte dat ik hier teveel tijd aan kwijt was terwijl ‘doen’ soms veel makkelijker was. Het hoeft ook niet in 1 keer. Daarnaast is het ook een statisch iets en kan je het altijd nog veranderen
 • In mijn research zag ik vaak als advies voorbij komen om een kleurschema te maken. Dit werkte voor mij echt averechts. Vaak weet je zelf wel welke kleuren je mooi vind en welke kleuren je goed staan. En dat betekent echt niet dat je die ene kleur helemaal uit je kledingkast moet verbannen

Nu je bovenstaande tips hebt gelezen is het tijd om écht aan de slag te gaan. Daarbij ga ik je ook helpen. De volgende stappen maken je project nog makkelijker:

Kleding opruimen
 1. Sorteer je kleding
  • Ik heb letterlijk alle kleding uit mijn kast gehaald en dit overal in mijn kamer (met name het bed) op kledingstuk gesorteerd.Dus jurken bij jurken etc.
 2. Zoek je favoriete items uit.
  • Dit zijn de items die je het meeste draagt.
  • De items waar je vaak complimenten over krijgt.
  • De items waar je je goed en zelfverzekerd in voelt
  • De kleding die het lekkerst zit
  • Vind je het moeilijk? Vraag ook eens aan familie/vrienden wat zij echt mooi of leuk bij je vinden staan!
 3. Leg kapotte en versleten kleding apart.
  • Maak een keuze wat je wilt laten maken en wat weg kan.
  • Als je ervoor kiest om het te laten maken, doe dit dan ook gelijk. Grote kans dat het anders weer ergens achterin je kledingkast beland.
 4. Nu kan je mixen en matchen.
  • Begin met je favoriete kledingstukken en kijk waarmee je dit goed kan aanvullen.
  • Wees creatief en daag jezelf uit om combinaties te maken waar je normaal nooit aan zou denken!
 5. Gebruik de app ‘YourCloset‘:
  • In de app kan je foto’s maken van je kledingstuk, waardoor je hele kledingkast ook in de app staat. Je kunt daarna outfits samen stellen. Verder kun je zien hoe vaak je wat draagt en dit ook in een kalender zetten. Eventueel kan je alle details er bij zetten zoals de prijs, het merk, de maat, etc.
  • Deze app heeft mij erg goed geholpen. Ik heb namelijk in de vorige winter alles bijgehouden en kwam tot de conclusie dat ik vaak dezelfde items kies. Dit was dus makkelijk opruimen!

Gooi je kleding niet weg!

Als het goed is ben je nu al een eind op weg. Goed bezig! Nu heb je waarschijnlijk een grote stapel met kleren die je weg wilt doen. Deze kleding ga je natuurlijk niet weg gooien! Hier een aantal tips hoe je wel van deze kleding af kunt komen:

 • Geef kleding weg aan vrienden/familie. Ik maak altijd foto’s van de mooiste items en stuur deze via whatsapp door om te vragen of ze er geïnteresseerd in zijn.
 • Goede kleding kan je soms nog verkopen via marktplaats of andere apps en websites
 • Breng je kleding naar de kringloop of naar een tweedehandskleding winkel.
 • Organiseer een kledingruil feest
 • Er zijn ook winkels voor kledingswaps, bijvoorbeeld swapshop010!
 • Alle kapotte en versleten kleding kan in de textielbak, zodat het gerecycled kan worden.

Mijn ervaring

In het begin vond ik het echt een uitdaging om mijn kledingkast opnieuw in te richten. Ik wist niet dat ik echt zovéél verschillende kleding stukken in mijn bezit had!

Tijdens het uitzoeken van mijn kleding vond ik het moeilijk om afscheid te nemen van een bepaalde kledingstukken. Ik heb een aparte stapel in mijn kast gemaakt voor alle ‘twijfel kleding’. Inmiddels is deze stapel bijna helemaal verdwenen uit mijn kast.

Ik ben nu twee seizoenen bezig met het maken van een kleding capsule en dit bevalt mij erg goed! De kleding die ik weg heb gedaan mis ik totaal niet. Er gaat zelfs steeds meer weg! Mijn vrienden en familie moeten erom lachen, omdat ze bang zijn dat ik straks echt niets meer heb om aan te trekken.

Geen zorgen! Ik zorg voor genoeg combinaties en mooie kleding, zodat ik bij elke gelegenheid een passende outfit heb.

Ik ervaar nu al de voordelen ervan. Ik ben niet meer gestressed in mijn kast aan het zoeken. Er is vooral geen keuzestress meer! Daardoor hou ik tijd meer tijd over. Deze tijd kan ik weer aan betere dingen besteden. Daarnaast geeft het ook lekker veel rust in mijn hoofd. En als laatste word elk kledingstuk optimaal gebruikt.

Kleding is er tenslotte om gedragen te worden! Niet om in je kast te hangen.


Ik ben benieuwd hoe jij het opruimen van je kledingkast ervaart. Heb je nog andere tips als aanvulling op dit artikel? Laat het dan even weten via een reactie of een berichtje!

Heel veel succes en plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *