Let op: plastic in je thee!

Thee

Ben jij ook iemand die kan genieten van een lekker kopje thee. Zelf kies ik al jaren voor losse thee. Achteraf ben ik hier erg blij mee, want wist je dat de meeste theezakjes ook plastic bevatten! In dit artikel lees je over de microplastics in je thee, over het recyclen, over plasticvrije merken en als laatste wat mijn favoriete theeën zijn.

Microplastics

Er wordt steeds meer bekend over de zogenaamde microplastics en zelfs nanoplastics. We krijgen overal microplastics binnen, namelijk via je eten en drinken, maar ook via de lucht (door de slijtstof van autobanden). Het is nog niet bekend wat voor invloed deze microplastic op je lijf hebben, maar het lijkt mij het beste om ze te vermijden. En dat brengt ons bij theezakjes. Want wist je dat theezakjes bijna altijd plastic bevatten?! Soms zit het in het zakje zelf en soms word het gebruik om het zakje te sealen (in plaats van het nietje wat er vroeger in zat).

Je kunt het niet zien en je proeft het ook niet, maar ondertussen krijg je bij elke slok heel veel microplastics in je lijf! Het gaat dan om miljoenen deeltjes. Oh en als je het ook nog uit een wegwerpbekertje drinkt zijn het er nog meer! Een kartonnen wegwerp bekertjes bevat namelijk een dun plastic laagje en door de warmte laten de plastic deeltjes los. Weer een reden om toch je eigen beker te gebruiken!

Kortom plastic is niet alleen slecht voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor jezelf!

Welke merken zijn plasticvrij?

Er zijn al een aantal fabrikanten die beweren dat de theezakjes plasticvrij zijn. Helaas wordt er veel mee gerommeld en kan je het nooit echt zeker weten. Mijn tip is daarom om voor losse thee te kiezen in combinatie met een thee-ei of een theezeef. Om het voor jullie makkelijk te maken heb ik hier alsnog een aantal merken voor je op een rijtje gezet:

 • Pukka: meerdere keurmerken
 • Piramide: lees hieronder voor meer info
 • Clipper Tea: biologisch & fairtrade.
 • Simon Levelt zou ook plasticvrije thee zakjes hebben, maar hier kan ik zelf niets over terug vinden.

De favoriete thee van mijn vriend is gember thee van piramide. Ik ben daarom op onderzoek uitgegaan of deze zakjes ook plastic bevatten. Stiekem had ik al theezakjes gekocht van Pukka om uit te proberen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij het bedrijf Wessanen. Blijkbaar is dit het bedrijf achter meerdere duurzame merken als: Zonnatura, Clipper Tea en Whole Earth.

Ik heb het bedrijf een mail gestuurd. Ik kreeg een uitgebreide e-mail terug. Hieronder heb ik de mail samengevat:

 • Sinds 2017 worden de Piramide theeën in een eigen theefabriek gemaakt.
  • verpakking heeft daardoor geen plastic folie meer.
  • de oude gebleekte theezakjes hebben ruimte gemaakt voor ongebleekt filterpapier.
  • het touwtje wordt aan het label geknoopt in plaats van vastgemaakt met een nietje.
 • In eerste instantie zat er nog een kleine hoeveelheid kunststof in de ongebleekte theezakjes, om het papier sterker en stijver te maken. Daardoor was er geen lijm nodig om ze dicht te maken.
 • Sinds begin februari 2019 zijn ze overgestapt naar filterpapier zonder kunststof. Nu wordt er gebruik gemaakt van een vezel op basis van cellulose.
 • Er is één uitzondering: de Intense Mix range wordt door een andere leverancier geproduceerd.
 • Let op: het gaat om een relatief recente ontwikkeling. Alle doosjes met een houdbaarheidsdatum vanaf 01-02-2021 bevatten de nieuwe theezakjes!

Mocht je dus toch thee uit een zakje willen drinken, dan zou ik uit bovenstaande opties kiezen. Er zijn ook twee merken die ik absoluut niet zou aanbevelen. Pickwick thee is voornamelijk gearomatiseerde thee, waardoor het een sterke geur en smaak heeft. Helaas blijft er dan weinig over van de thee zelf. Daarnaast zou ik ook de piramide zakjes van Lipton vermijden. Deze piramide zakjes bestaan namelijk voor nog een groter deel uit plastic dan de gewone zakjes! Dit geld voor piramide zakjes in het algemeen. Ik ben echter niet bekend welke merken deze zakjes nog meer gebruiken.

Theezakje is geen GFT afval!

Een theezakje gooi je toch weg in de GFT bak? Dat is wat ik altijd dacht! Niets is minder waar. Zoals ik al eerder zei is in de meeste theezakjes, maar ook in het filterpapier van koffiepads, kunststof verwerkt.

Afvalverwerkers kunnen niet zien of een theezakje van papier, plastic of bioplastic is gemaakt. Het recycle proces wordt daardoor verstoord!

Let op: losse thee en koffie mag wel gewoon bij het GFT afval. Spoel het in ieder geval niet door je gootsteen!

Saliethee

Thee zetadvies

Bij het zetten van thee kan je met meerdere punten rekening houden. Hieronder heb ik een aantal punten voor je op een rij gezet, zodat jij ook het perfecte kopje thee kan zetten!

 • Zorg voor de juiste temperatuur. Een theethermometer is een goede investering.
  • Zwarte thee: 95-100 graden
  • Oolong en Puerh thee: 85-95 graden
  • Groene en witte thee: 70-85 graden
 • Zorg voor de juiste hoeveelheid.
  • Op de verpakking staat hoeveel je nodig hebt. Meestal is dit 2 gram per kopje (10 gram per liter).
  • Er zijn speciale schepjes, zodat je niet hoeft te wegen. Zelf gebruik ik liever een (precisie)weegschaal.
 • Laat de smaken van de thee rustig vrij komen. Laat het theezakje of zeefje dus rustig liggen. Wanneer je het theezakje in uit en uit het water dipt komen vaak alleen de bittere smaken vrij. Zonde van de thee dus en vaak niet te drinken.
 • Houd je thee warm door middel van een theemuts, een waxinelichtje of een thermoskan.
 • Bewaar de rest van je thee op een donkere en droge plek in een goed afsluitbaar blikje.
Losse thee

Mijn verhaal over thee

Ik ben een echte theeleut! Ik begin en eindig mijn dag met thee. En daar tussenin drink ik: thee! Oké, dit is met name in de winter zo. In de zomer drink ik ook regelmatig water of siroop!

Vroeger dronk ik altijd thee uit zakjes, totdat ik ben overgestapt op losse thee. Ik ontdekte dat dit veel lekkerder was! Vaak een betere kwaliteit en een betere smaak (niet van die chemische smaakversterkers).

Toen ik losse thee ontdekte zat ik op de middelbare school en maakte ik er zelfs een hobby van. Overal waar ik kwam nam ik een zakje losse thee mee. Uiteindelijk had ik meer dan 30 verschillende smaken. Allemaal netjes gesorteerd op het plankje boven mijn bureau.

Wanneer er iemand op bezoek kwam koos ik een mooie thee uit passend bij de wens van die persoon. Ik serveerde de thee in een mooie theepot. Het thee zetten was ook een heel proces. Ik had een theethermometer, zodat ik de juiste temperatuur had om de thee te zetten en dit deed ik dan ook met uiterste precisie.

In die tijd had ik met name versierde theeën. Ik heb daarom niet zoveel verstand van de verschillende ‘gewone’ theeën die er zijn. Wel heb ik ontdekt dat de Lady Earl Grey mijn favoriet is om mijn dag mee te starten!

Inmiddels heb ik mijn theecollectie bijna helemaal opgedronken en probeer ik vanuit mijn minimalistische oogpunt slechts een aantal theeën in huis te hebben. Deze maak ik dan eerst op voordat ik weer nieuwe koop. Ik koop bijna al mijn thee bij SimonLevelt.

Deze thee kan je in ieder geval altijd in mijn kast vinden:

 • Zwarte thee om mee wakker te worden. In de meeste gevallen is dit de Lady Earl Grey. Op het moment heb ik de winterthee van SimonLevelt. Hier zitten lekkere verwarmende kruiden in. Perfect voor die koude winterdagen.
 • Zwarte thee om yogi thee mee te zetten (het recept kan je vinden op mijn Instagram). In mijn kerstpakket had ik biologische zwarte thee (in zakjes) gekregen. Deze maak ik eerst op. Inmiddels heb ik al een nieuwe thee gekocht namelijk: Assam Broken Orange Pekoe. Deze ga ik binnenkort testen! Het is een krachtige en donkere assam thee die zeer geschikt is om met melk te drinken. Perfect voor de yogi thee lijkt me!
 • Groene thee. Deze thee gebruik ik met name in de zomer om Marrokaanse muntthee mee te zetten. Ik weet niet zeker meer welke thee het is, maar ik denk Gunpowder.
 • Jasmijn thee voor tussen de middag. Deze thee drink ik vaak op mijn vrije dagen. Alleen al van de geur van jasmijn thee kan ik zo genieten! De King of Jasmine is mijn favoriet.
 • Kruidenthee. Meestal volgt er na de zwarte thee van de ochtend vervangen door een grote thermoskan met kruidenthee.
  • Salie is mijn favoriet, omdat deze rustgevend voor je darmen werkt (ideaal voor in de nachtdienst!). Soms drink ik deze ook savonds, omdat salie ook rustgevend werkt.
  • Andere kruidentheeën die ik wel eens in huis heb zijn: brandnetel & citroengras, venkel, verveine en Buddha Amacha.
  • Theekruiden uit eigen tuin: hop, kamille, lavendel, rozemarijn
 • Rooibos. Aan het einde van de dag drink ik het liefst rooibosthee. Hier zit namelijk geen cafeïne of theeine in, zodat ik snachts niet wakker lig!
Losse thee

Bronnen


Ik hoop dat je met dit artikel weer iets wijzer bent geworden over de microplastics in thee. Ik ben benieuwd of je gaat overstappen naar losse thee!

Wat is jouw favoriete thee? Laat het me weten in een reactie!

Geniet ondertussen van een lekker kopje thee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *