Maak zelf je beauty producten

beauty producten

Zelf beauty producten maken is veel gemakkelijker dan dat je denkt. Daarnaast is het ook nog eens leuk om te doen. Ik kan altijd extra genieten van de producten die ik zelf maak!
Helaas is er op het internet zoveel informatie te vinden dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Om jou deze overload aan informatie te besparen heb ik hier de belangrijkste dingen voor je op een rij gezet!

Waar te beginnen

Op het internet zijn veel tegenstrijdige dingen te vinden over het zelf maken van beauty producten. Zo zouden deze producten gevaarlijk voor je kunnen zijn als er verkeerde verhoudingen worden gebruikt. Welk artikel is nu betrouwbaar en welke niet? Daarnaast zijn veel artikelen alleen in het Engels te vinden, wat het lezen toch een stuk lastiger maakt. Of er staat zoveel informatie dat het voor mij niet meer overzichtelijk is. En als het wel overzichtelijk was dan was het weer te ingewikkeld om te eraan te beginnen!

Na eindeloos zoeken had ik een aantal recepten gevonden waar ik tevreden mee was. Ik heb er gelijk een klein notitie boekje bij gepakt en hier enkele recepten en geheugensteuntjes in opgeschreven. Achteraf ben ik hier super blij mee. Ik hoef niet elke keer weer te zoeken op het internet of mijn laptop op te starten als ik bijvoorbeeld mijn gezichtsolie weer wil maken. Ik sla simpelweg mijn notitie boekje open en daar is het!

beauty producten

Toch kwam ik door de vele informatie niet veel verder dan mijn gezichtsolie. Nu liep ik een aantal maanden geleden door de Dille & Kamille en kwam ik daar het boek ‘groene beauty’ tegen. Toen ik het boek open deed was ik gelijk enthousiast. Er staat een uitleg over materialen, ingrediënten en vervolgens stonden er verschillende recepten.

In het kader van duurzaamheid vroeg ik mezelf: heb ik dit nodig en hoe vaak ga ik dit gebruiken? Mezelf kennende bekijk ik het boek enkele keren en verdwijnt het daarna in de kast. Ik heb mezelf de tijd gegund om de aankoop de overwegen en uiteindelijk besloot ik om het boek wél te kopen. Het zou me veel tijd besparen om alles op te zoeken en het is betrouwbaarder dan al die websites. Naast mijn pannenlappen ging dus ook het boek met mij mee naar huis.

Achteraf ben ik erg blij met deze keuze. Nu ben ik nog minder tijd kwijt aan het opzoeken van recepten voor mijn beauty producten. Ook weet ik veilige producten maak. Inmiddels heb ik enkele recepten uitgeprobeerd en ben ik nog steeds erg enthousiast!

Benodigdheden

Je hoeft echt geen complete apotheek in te slaan om zelf je producten te maken. Begin eerst met een paar simpele recepten. Als die bevallen kan je weer met iets anders beginnen. Op die manier breid je de voorraad steeds verder uit en heb je meer mogelijkheden zonder dat het je in één keer heel veel geld kost.

Eigenlijk kom je met de volgende benodigdheden kom je al een heel eind:

 • Een pan om water in de koken
 • Een kleine maatbeker
 • Plantaardige oliën
 • Essentiële oliën
 • Een potje of flesje om de het product in te bewaren (tip: hergebruik oude verpakkingen van je vorige beauty producten)

Voordelen & Nadelen

Hieronder heb ik de voor- en nadelen van zelfgemaakte beauty producten op een rijtje gezet.

Voordelen:

 • Er zitten natuurlijke producten in dus geen schadelijke stoffen
 • Je kan verpakkingen hergebruiken waardoor je minder afval heb
 • Je hebt vaak maar enkele minuten nodig om je product te maken

Nadelen:

 • Het product is vaak maar enkele dagen tot maanden houdbaar.
 • Het kost meer tijd om je producten zelf te maken in plaats van te kopen

Voor mij wegen de voordelen op tegen de nadelen. Eigenlijk zie ik helemaal geen nadelen. Ik pas me simpelweg aan door kleinere hoeveelheden te maken. Daarnaast ben ik ook tijd kwijt om naar een winkel te gaan. Ook ben ik misschien wel meer tijd kwijt om de verschillende producten te vergelijken en om de eindeloze ingrediëntenlijst te bestuderen.

tips om de Houdbaarheid te verlengen

Zelfgemaakte beauty producten zijn minder lang houdbaar. Dit komt omdat er geen conserveringsmiddelen in worden gebruikt. Maak er dus kleine hoeveelheden van, anders is het zonde om het weg te gooien. En heb je toch teveel, maak er dan iemand anders blij mee zoals je buurvrouw of je beste vriendin!

Probeer zoveel mogelijk steriel te werken. Zo weet je zeker dat de aangegeven houdbaarheidsdatum ook haalbaar is. Schrijf op wanneer je je producten heb gemaakt. Zelf doe ik er altijd een kartonnen kaartje aan. Zo weet ik wat erin zit, hoe lang het houdbaar is en het ziet er ook nog eens leuk uit. Dit maakt het extra leuk om cadeau te geven!

Een potje steriel maken doe je door dit 10 minuten in een pannetje met koken water te laten koken. Haal het potje met een schone lepel of tang uit het water. Leg het potje daarna open een schone theedoek.

Om het vermenigvuldigen van bacteriën te verminderen kan je het beste gebruik maken van een spatel. Op die manier hoef je niet met je vingers in het potje te zitten.

Heb je jij nog tips over zelfgemaakte beauty producten? Ik hoor het graag van je!

2 reacties op “Maak zelf je beauty producten”

 1. Er is ruime keuze uit zonnebrandcremes met anorganische filters. In dit segment vind je vooral veel merken die zich als ‘natuurlijk’ profileren en ook nog eens vaak uit Amerika, omdat de nieuwste organische filters daar nog niet goedgekeurd zijn. Het viel me op dat zonnebrandcremes met alleen titaniumdioxide vaak een UVA-symbool hebben, maar hier dus eigenlijk helemaal niet volledig tegen beschermen. Qua bescherming is zinkoxide veel beter, maar dat is weer minder gunstig voor het leven in de zee. Er zijn veel merken die alleen zinkoxide, vaak in hoge concentraties, gebruiken. Merken als Raw elements en Rokai zijn koning in het gebruiken van zo min mogelijk ingredienten waardoor ze soms zelfs palmolievrij zijn. Soleo organics, Attitude en The Ohm collection bevatten meer ingredienten maar worden vaak ook gezien als beter smeerbaar. Maar ja, misschien toch niet zo fijn voor het zeeleven dus met zoveel zinkoxide. Zonnebrandcremes die alleen titaniumdioxide bevatten beschermen juist weer niet zo goed tegen het gehele spectrum van UV-A. Mogelijk is een combinatie van titaniumdioxide en een lagere concentratie zinkoxiode een aardige tussenweg die zorgt voor voldoende bescherming en niet teveel effect op het milieu. De studie van WUR laat zien dat het effect van zo n zonnebrandcreme (Product D) vrij klein kan zijn. Dit geeft alleen geen garantie dat dat ook geldt voor de producten van onder andere Earth-line, Goddess garden en Alga maris. Ik hoop dat er meer studies komen om hier meer duidelijkheid over te geven.

  1. Beste Anna,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik hoop ook dat er meer studies komen die meer duidelijkheid geven, zodat we ook hierin een bewuste keuze kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *