Mieren bestrijden zonder gif

Mieren

Ik sta op het punt om naar mijn werk te gaan en opeens zie ik een klein beestje in de gang lopen. Niet erg dacht ik. Totdat ik s’middags weer thuis kwam. Een zwart spoor liep precies uit een kier bij de voordeur via de voegen van de tegels in de gang in een rechte lijn naar mijn keuken. Mieren! Naast mijn koelkast lopen ze netjes in een lijn naar beneden en naar boven. Op mijn aanrecht lag een groene snijplank die ik had gebruikt om mijn brood op klaar te maken. De snijplank was nu niet meer groen, maar zag letterlijk zwart van de mieren! Hoe konden er nou in zo’n korte tijd zoveel mieren in mijn huis zitten!

Mierenlokdoos of toch niet?

Mieren zijn leuk in mijn tuin, maar niet in mijn keuken. Ik moest dus een manier vinden om die beestjes weer mijn huis uit te krijgen. Ik pakte mijn boodschappenlijstje erbij: mierenlokdoos. Maar wat zit er eigenlijk in een mierenlokdoos? Nou dat is vrij simpel: gif! Dat past niet in mijn steeds duurzamere leefstijl. Ik koos er dus voor om een milieuvriendelijk alternatief te zoeken.

Stap 1: verwijder de mieren uit je huis

Voordat ik aan de slag ging met bestrijdingsmiddelen wilde ik eerst de mieren verwijderen die daadwerkelijk in mijn huis zaten. Ik pakte de stofzuiger en ging aan de slag. Niet diervriendelijk, maar ik kon hiervoor geen andere manier bedenken. Ik volgde het mierenspoor met de stofzuiger mond en al snel waren alle mieren uit mijn huis verdwenen.

Stap 2: Preventieve Maatregelen

Mieren komen af op voedsel en dan met name zoet voedsel! Zorg er dus voor dat je keuken netjes is opgeruimd en dat er geen voedingsresten liggen. Als er geen voedsel is hebben de mieren ook geen reden meer om in je keuken rond te kijken. Gelukkig had mijn broer de hele keuken schoon gemaakt, dus daar hoefde ik mij geen zorgen over te maken!

Verder is het belangrijk om gaten en kieren in je huis te dichten. Hier kunnen de mieren namelijk je huis binnen komen. In dit geval kwamen ze via de kier van de voordeur binnen. De voordeur helemaal dichtkitten was geen optie. Dit advies kon ik daarom helaas niet toepassen, maar misschien werkt het voor jou wel.

Stap 3: Breng de mieren op een dwaalspoor

Om mieren te kunnen bestrijden is het belangrijk om ze een beetje te leren kennen. In mijn zoektocht naar een milieuvriendelijk alternatief kwam ik erachter dat mieren feromonen afstaan. De andere mieren ruiken dit en volgen dezelfde route. Daarom zie je mieren altijd netjes in een rijtje lopen. Bestrijden is dus vrij simpel: zorg ervoor dat de mieren de feromonen van de andere mieren die er al hebben gelopen niet meer kunnen ruiken. Dit doe je door ze te verwarren met een andere sterke geur. De mieren houden namelijk niet sterke geuren en zullen daarom kiezen voor een andere route.

Munt

bloem muntplant

Munt zou een van de kruiden zijn die kan helpen om de mieren op een ander spoor te zetten. Naast mijn deur staat tussen de tegels een verdwaald munt plantje. De Mexicaanse munt die in de pot ernaast staat heeft zich blijkbaar weten uit te breiden via de tegels. Ik had dit verdwaalde munt plantje laten staan vanwege de mooie bloemen die er in komen. Nu kon ik de bladeren juist goed gebruiken. Ik plukte een paar blaadjes van de plant en wreef dit over de hele deurpost waar de mieren hadden gelopen. Daarbij liet ik de gekneusde stukjes munt liggen.

Helaas diezelfde avond zag ik weer enkele mieren in de gang heen en weer lopen. Het waren er wel veel minder dan eerst! Op naar een andere manier.

Tomatenblad

Tomatenplant

Tomatenblad zou nog effectiever moeten zijn dan munt! Ik begon dus weer opnieuw. De mieren die al in mijn huis waren zoog ik op met de stofzuiger. Vervolgens liep ik naar mijn moestuin om daar een paar bladeren te plukken van de tomatenplant. Op dezelfde manier als bij de munt wreef ik de gekneusde bladeren op de deurpost en liet ik de restanten liggen.

Nog steeds geen succes, maar wel weer minder mieren. Het waren er nu maar een paar enkele mieren die toch door het sterke geur spoor durfde te kijken.

Andere kruiden

Er schijnen nog veel meer kruiden te zijn die je kunt gebruiken. Deze kruiden heb ik zelf niet meer uitgeprobeerd, omdat de vorige twee kruiden niet helemaal het gewenste effect hadden. Mocht je toch een poging willen doen dan is hieronder een lijstje met kruiden die ook gebruikt kunnen worden.

  • lavendel
  • bieslook
  • rozemarijn
  • goudsbloem
  • kaneel
  • kruidnagels
  • zwarte peper

De oplossing: Water met schoonmaakazijn!

Ik begin weer met een nieuwe poging en dit zou ook de laatste zijn had ik voor mezelf bedacht, want ik was het ondertussen wel zat dat die beesten steeds in mijn huis zaten. Ook de laatste mieren verwijderde ik weer met de stofzuiger. Vervolgens had ik al een oplossing van schoonmaakazijn en water staan (1:1). Ik gebruik schoonmaakazijn ook voor andere doeleinden en weet daarom dat dit een sterke geur heeft. Misschien dat het beter zou werken dan munt of tomatenblad. Ik spoot de oplossing opnieuw uit over de deurpost. Dit keer nam ik ook een aantal tegels mee die voor de deur lagen. Toch zag ik soms een dappere verdwaalde mier op de tegels voor mijn deur lopen. Elke keer als ik weer naar buiten ging of als ik thuis kwam pakte ik de spuitfles en sprayde ik de deurpost en de tegels opnieuw in. Blijkbaar was dit de oplossing! Er waren geen mieren meer in huis of bij de deur te zien. Ik hield dit nog 2 tot 3 dagen vol om er zeker van te zijn dat ze niet opnieuw het spoor weer zouden oppakken. Ook daarna waren er geen nieuwe mieren meer te bekennen!

Stap 4: Afleidingsmanoeuvre

Toen de mieren nog wel in mijn keuken zaten hadden ze gesnoept van de zoetigheid die nog op mijn snijplank zat. Naast mijn snijplank hadden ze ook de bananen op het aanrecht gevonden! Ik ging deze bananen natuurlijk niet meer opeten. Ik stond op het punt om ze weg te gooien en toen bedacht ik me dat ik deze misschien wel als afleiding kon gebruiken. Ik legde ze in mijn tuin tussen de planten. Na een paar dagen ging uit nieuwsgierigheid kijken of ze deze banaan ook buiten aantrekkelijk vonden. Voorzichtig pak ik de banaan op en zie ik dat ze zelfs een nieuwe gang hebben aangelegd onder de banaan! Of dit heeft meegeholpen om de mieren buiten mijn huis te houden weet ik niet zeker, maar ze komen er dus wel op af! Wellicht de moeite waard om dit ook te proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *