Natuurlijk snoeien in maart!

Snoeischaar

Het is weer maart! Het is een goed moment om de tuin te snoeien. Misschien heb je de uitspraak ‘snoeien doet groeien’ wel eens gehoord. Het is natuurlijk wel belangrijk om het op een goede manier te doen. Om je een handje te helpen heb ik in dit artikel handige informatie en tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij ook aan de slag kan! Het resultaat: een tuin waar zowel jij als de natuur vrolijk van word!

Welke planten kun je snoeien

Het is belangrijk om te weten welke je planten je wilt gaan snoeien. Je hebt namelijk de zomerbloeiers en de voorjaarsbloeiers.

Voorjaarsbloeiers bloeien zoals de naam het zegt in het voorjaar dus vóór de zomer. Deze planten snoei je pas na de bloei! Een voorbeeld van een voorjaarsbloeier is een sering.

Daarnaast heb je de zomerbloeiers. Deze planten groeien in de zomer en/of in het najaar. Enkele voorbeelden die ik zelf ook in mijn tuin heb staan zijn lavendel, vlinderstruik en de hortensia.

Als laatste heb ik nog twee verschillende bomen in mijn tuin staan, namelijk: de dakplantaan en de leilinde.

Hieronder leg ik uit hoe je de planten het beste kan snoeien en ook hoe ik mijn bomen snoei. Ik vind het snoeien altijd veel werk, daarom hou ik het snoeiwerk en dus ook mijn uitleg lekker simpel!

Lavendel

Lavendel snoeien doe je meerdere keren per jaar op verschillende manieren. De hoofdsnoei vind plaats in maart. Je neemt ongeveer een derde van de plant terug. Laat in ieder geval 15 centimeter boven de grond en zorg dat er nog wat groen aan de takken zit! Anders kan je opnieuw beginnen bij een tuincentrum!

In het voorjaar kan je de bloemen toppen. Je haalt dan ongeveer twee keer de topjes weg met een snoeischaar. Dit zorgt ervoor dat je plant mooi vol word en niet kaal. In het najaar komt de vormsnoei. Hierbij snoei je de uitgelopen bloemen eraf. Tip: je kunt de bloemen ook iets eerder knippen en ze laten drogen, zodat je ze kunt verwerken in gerechten, dranken of gewoon voor de lekkere geur!

Vlinderstruik

De vlinderstruik kan aan het einde van de winter gesnoeid worden, zodra de kans op vorst overdag voorbij is. Knip de struik terug tot 30 centimeter boven de grond. In juni kun je eventueel ook toppen knippen, zodat de plant wat compacter blijft. Wil je een robuuste en wilde plant, laat ze dan lekker zitten! Als laatste knip je in de zomer de uitgebloeide bloemen weg, zodat de plant weer nieuwe bloemen kan gaan maken. Op die manier blijft de plant lang bloeien!

Hortensia

Een hortensia heeft weinig snoeiwerk nodig. Alleen als je hem te groot vind of als je een paar scheuten wilt verjongen kun je deze plant snoeien. Knip wel de uitgebloeide bloemen na de winter weg. Knip deze vlak boven het eerste paar dikke en gezonde knoppen.

Dakplantaan

Bij een dakplantaan kan je alle takken die naar boven groeien en alle scheuten die er in de zomer op zijn gegroeid af knippen. Op die manier groeit de boom wel in de breedte, maar niet in de hoogte. De takken kun je terug snoeien tot 5 centimeter.

Leilinde

Leilinde snoeien

De leilinde kan je gemakkelijk aan het einde van de winter snoeien. Als je er niet aan toe komt is de zomer zelfs ook nog een optie. Je kunt de takken terugsnoeien tot op de stam (ongeveer 2 cm). In de zomer lopen de takken snel uit. Soms zijn de takken te lang en snoei ik nogmaals de takken die in de weg zitten.

Laat de bladeren liggen!

Heb je na het snoeien ook de neiging om de hele tuin aan te pakken? Om alles weer strak en netjes te maken. Ik zie dat meer mensen deze neiging hebben. Als ik om me heen kijken zie ik vanaf de herfst al mensen dwangmatig alle bladeren wegharken. Zelf deed ik dit ook altijd, maar vanaf nu niet meer! Het scheelt je namelijk zoveel werk en het geeft je zoveel voordelen!

Ook het snoeiwerk deed ik altijd aan het einde van de zomer, zodat ik in het voorjaar gelijk aan de slag kon met mijn nieuwe tuin. Nu heb ik in de herfst de laatste groenten en fruit geoogst en daarna heb ik alles laten staan. Ook de bomen met hun blad, want die bladeren zijn juist heel gunstig voor je tuin. Hier heb ik de voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • De takken, bladeren en uitgebloeide bloemen bieden in de winter bescherming en voedsel voor de vogels! Vaak zijn er in de uitgebloeide bloemen en struiken nog veel zaden of bessen te vinden. Met een strenge winter hebben vogels hier veel baat bij!
  • De bladeren op de grond beschermen het bodemleven. Dit draagt bij aan een betere grond kwaliteit. Daarnaast hebben ook vogels als roodborst, winterkoninkjes en heggenmus een groot belang bij het eten van deze kleine insecten. Deze vogels zie je namelijk niet aan je vetbol hangen!
  • Het bladerdek dient als een isolerende laag tegen de vrieskou, zodat je planten niet kapot vriezen.
  • De bladeren dienen als slaapplaats voor egels

Nog een ander voordeel van snoeien aan het einde van de winter is dat je planten niet kapot kunnen vriezen als je ze verkeerd snoeit. In de winter zijn de bomen en planten namelijk in rust stand en kunnen ze niet herstellen van hun snoeiwonden. (Sommige planten moet je juist in de winter snoeien, omdat ze alles leeglopen door de sapstroom. Vraag me alleen niet bij welke planten dit is!)

En als je dan toch bezig bent met snoeien hoef je niet gelijk alles in de groen container te gooien! Maak een hoekje met twee palen waarachter je alle takken en later bladeren kunt leggen zodat je standaard een veilig plekje hebt voor vogels, egels en insecten!

Let op het broedseizoen van vogels!

Ga niet gelijk grote snoeiprojecten starten nu het voorjaar weer in zicht is. Het algemene broed seizoen van vogels loopt namelijk van 15 maart tot 15 juli! Er zijn natuurlijk vogels die eerder of juist later broeden, dus let hier altijd op. Zit er een vogelnestje in de boom of struik die je wilt snoeien, stel het snoeien dan uit. Laat de vogels eerst uitvliegen en kijk daarna of je opnieuw kunt snoeien.

Wist je dat het verstoren van een vogelnest volgens de wet zelfs een overtreding is! Als je ziet dat mensen een vogelnest verstoren kan je ze hier dus op aanspreken. Mocht dit niet helpen dan zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen met als laatste stap zelfs aangifte. Op de website van de vogelbescherming lees je er alles over!


Ik ben benieuwd wat jij in je tuin hebt staan! Heb je nog andere snoeitips? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met tuinieren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *