Natuurlijke deodorant

Natuurlijke deodorant

In de winkel is er een ruime keus aan deodorant. Vaak zitten hier meerdere chemische en schadelijke stoffen in die ik liever niet op mijn huid wil hebben. Daarnaast is het ook nog eens een uitdaging om een deodorant met een milieuvriendelijke verpakking te vinden. Om die redenen maak ik zelf mijn deodorant. Met dit recept kan je nu ook aan de slag! Wil je liever toch een natuurlijke deodorant kopen? Aan het einde van dit artikel geef ik hier een aantal suggesties voor.

Wat doet deodorant?

Zweten doen we allemaal. De ene persoon zal meer zweten dan de andere en ook de geur is verschillend. Deodorant is een middel dat we dagelijks gebruiken om de nare geurtjes van zweet te maskeren.

In de winkel heb je twee verschillende keuzes: een deodorant en een anti-transpirant. Bij een deodorant spuit of smeer je een stof op de huid waar een lekker geurtje in zit. Je gaat er dus niet minder van zweten of stinken. De zweetgeur word alleen gemaskeerd. Bij het gebruik van een anti-transpirant ga je wel (iets) minder zweten, omdat hierbij de poriën en zweetklieren worden afgesloten.

Deze zelfgemaakte deodorant werkt dus in principe hetzelfde als een gewone deodorant uit de winkel, maar dan zonder al die extra stoffen. De meest gehoorde reactie is dat mensen zelfgemaakte deodorant vies vinden. Je brengt de deodorant aan op een schone huid. Dus waarom mensen het vies vinden weet ik niet zo goed.

Het kan zijn dat je oksels in het begin even moeten wennen aan deze zelfgemaakte deodorant, maar daarna zullen ze je dankbaar zijn! Het heeft namelijk meerdere voordelen:

 • Je kan het recept altijd aanpassen, zodat je een product heb wat perfect bij jou aansluit
 • Je weet precies welke ingrediënten er in zitten
 • Je kan de geuren aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

Verderop vertel ik je meer over de verschillende ingrediënten en wat de werking hiervan is. Nu eerst het daadwerkelijke recept.

Ingrediënten

Er zijn ontzettend veel combinaties voor een zelfgemaakte deodorant. Deze verschillen van 1 tot 6 verschillende ingrediënten. In dit recept gebruik ik vijf verschillende stoffen.

 • 1 el baking soda
 • 1 el arrowroot poeder
 • 1 el kokos olie
 • 1 el shea butter
 • Etherische olie naar keuze

Let erop dat je bij de aanschaf van de shea boter en de kokosolie kiest voor de ongeraffineerdere, koudgeperste of raw variant. Deze producten bevatten namelijk meer goede eigenschappen dan de geraffineerde varianten. Daarnaast is fairtrade natuurlijk ook een aandachtspunt bij de aanschaf!

Bij de maatlepel die ik gebruik staat 1 el gelijk aan 15ml. Als alles gemengd is kom ik uit op een totaal volume van 45 ml. Dit past precies in mijn (hergebruikte) potje. Ik doe hier enkele maanden mee.

Als etherische olie heb ik 4 druppels sinaasappel en 2 druppels bergamot olie gebruikt. Ik ben namelijk gek op de geur van bergamot. Earl grey thee is dan ook mijn favoriet! Bergamot kan best overheersend zijn en daarom heb ik het gemengd met de sinaasappel. Ik ben tevreden met deze samenstelling, maar bij mijn volgende potje laat ik de bergamot toch wat meer naar voren komen.

Meer informatie over etherische oliën kan je in dit artikel lezen.

Natuurlijke deodorant

Benodigdheden

Naast bovengenoemde ingrediënten heb je weinig spullen nodig.

 • Een pannetje
 • Een stenen/glazen schaaltje
 • Een maatbeker/lepel
 • Een (hergebruikt) potje

Potjes van kleine jam zijn ideaal formaat. Dus vraag gerust of iemand in je omgeving deze nog heeft staan. Voordat je deze potjes gebruikt kan je ze het beste even steriliseren door ze uit te koken. Op die manier weet je zeker dat je product niet bederft door de bacteriën die er nog in zaten.

Werkwijze

Zet een pannetje met water op het vuur en laat het koken of zet de waterkoker aan en giet dit water in een pannetje.

Pak een kommetje die je in/op de pan kan zetten. Nu kan je daarin de shea butter doen en laat je dit langzaam au bain-marie smelten. Voeg daarna de kokosolie toe. De kokosolie smelt veel sneller.

Voeg nu ook het bakpoeder en de arrowroot poeder toe en mix het door elkaar. Haal het schaaltje van de warmte bron af en blijf even roeren.

Op het laatste voeg je de etherische oliën toe, zodat deze niet kunnen verdampen.

Giet de vloeibare massa in je schone potje en laat dit afkoelen. Heb je geen geduld of tijd dan gaat het in de koelkast sneller!

Gebruik

Nu heb je zelfgemaakte deodorant! Je gebruikt hem door ongeveer de grote van een erwt onder je oksel te smeren. Doe dit altijd op een schone huid.

Ik durf niet te zeggen wat de houdbaarheid van dit product is. Zelf maak ik altijd kleine hoeveelheden en bewaar ik het niet langer dan drie maanden.

Doordat het product kokosolie bevat kan het bij hoge temperaturen wel eens zacht of vloeibaar worden. In de zomer kan je het daarom beter in de koelkast zetten.

Werking per ingrediënt

Baking soda

Sommige mensen gebruiken alleen baking soda als deodorant! Je kunt de poeder los onder je oksels deppen. Je gaat er niet minder van zweten, maar baking soda staat erom bekend dat het nare luchtjes neutraliseert.

Bakpoeder is alkalisch, maar je huid heeft een zure ph waarde. Dit kan een onschuldige irritatie geven en daarom is het niet voor iedereen geschikt. Als dit het geval is kan je de hoeveelheid baking soda halveren of vervangen door tapioca meel. Ik heb dit zelf echter niet getest, omdat ik er geen problemen mee heb.

Arrow root poeder

Dit wordt ook wel pijlwortel genoemd. Arrow root helpt om vocht te absorberen en het zorgt ervoor dat alle ingrediënten goed met elkaar mengen. De substantie wordt daardoor iets dikker.

Kokosolie

Kokosolie helpt je huid mooi en gezond te houden. Zoals ik eerder al heb benoemd heeft kokosolie een laag smeltpunt, namelijk 24-26 graden. Dus bewaar je deodorant in de zomer in de koelkast! Verder heeft kokosolie een heerlijke geur, maar dit is persoonlijk!

Shea butter

Shea butter heeft een verzorgende en hydraterende werking. Het beschermd de huid en stimuleert de celvernieuwing.

Etherische oliën

Sinaasappel heeft een anti schimmelende en anti bacteriele werking en helpt ook tegen een droge huid.

Bergamot heeft een onstekingsremmende werking.

Liever deodorant kopen?

In eerste instantie wilde ik eerst natuurlijke deodorant kopen. Ik heb me dus een beetje verdiept in de ‘zero waste’ varianten. Is zelfmaken voor jou geen prettig idee dan kan je misschien deze deodorants uitproberen:

 • Ben & Anna: zit in een kartonnen koker. De deodorant is zowel voor mannen als vrouwen.
 • Lekkerineenpotje: dit is een smeerbare deodorant in een klein blikje. Het blikje kan je natuurlijk later weer ergens anders voor gebruiken.
 • WeLoveThePlanet: dit is ook een smeerbare deodorant in een klein blikje.
 • Lush: hier hebben ze zowel een blok dat je onder je armen kan smeren of deodorant in poeder vorm
 • Nuud: deze deodorant werd mij aangeraden. Het schijnt dat je hier heel weinig van nodig hebt.

Zelf heb ik geen van bovenstaande opties geprobeerd. Heb jij er wel ervaring mee of weet je er mee over laat het dan gerust weten in een reactie!

Natuurlijke deodorant

Ik ben erg benieuwd of jullie deze deodorant gaan proberen! Laat gerust weten wat jouw ervaring hiermee is? Of heb je een andere favoriete deodorant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *