Pak de motor in plaats van de auto

motor-rijden

We weten allemaal waarschijnlijk wel dat een voertuig niet milieuvriendelijk is. Elk voertuig geeft uitstoot van CO2 en andere stoffen. Toch heeft de motor zo zijn voordelen ten opzichte van de personenauto.

Om milieubewust te leven pak ik regelmatig mijn motor in plaats van de auto. Ik ben er simpelweg vanuit gegaan dat dit beter is voor het milieu, maar eigenlijk heb ik me hier nooit in verdiept. Het was dus tijd om me hier wel in te gaan verdiepen.

Gelukkig is tegenwoordig het rijden met de motor inderdaad beter voor het milieu dan een personenauto. Zo heeft de motor een kleinere CO2 uitstoot dan een personenauto. Daarnaast is een motor vaak zuiniger in zijn benzine verbruik. Mijn Suzuki Gladius rijd gemiddeld 1:23. Mijn auto daarentegen rijd slechts 1:12.

Op onderstaande website staan een duidelijk overzicht over de CO2 uitstoot van verschillende voertuigen. Je kan ook nog veranderen met hoeveel personen je reist om het verschil te zien.

https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/fiets-ov-of-auto/

De motor heeft nog meer voordelen:

 • Het is is kostenbesparend.
  De verzekering en wegenbelasting zijn aanzienlijk goedkoper dan bij een personenauto. Daarnaast bespaar je ook op het benzineverbruik.
 • Tijdswinst
  Je hoeft niet stil te staan in de files, waardoor je toch sneller op bestemming bent.
 • Genieten
  Motorrijden is ook nog eens genieten. Je bent je namelijk meer bewust van je omgeving en de rij ervaring is ook anders dan in de auto.

Inmiddels heb ik een nieuwe motor gekocht: de Honda nc750x DCT. Deze motor zou zelfs nog zuiniger in zijn verbruik zijn, namelijk 1:30 (niet in sportstand natuurlijk). Daarbij rijd deze motor iets comfortabeler dan de suzuki. Ik verwacht daarom dat ik nog vaker kies voor de motor dan de auto!
Ik moet nog even geduld hebben, want woensdag heb ik de motor daadwerkelijk voor de deur staan!

Ik ben erg benieuwd naar de resultaten! Deze volgen later!

Zijn jullie ook al overtuigd om vaker de motor te pakken. Of heb je nog geen motorrijbewijs? Dan is het natuurlijk het overwegen waard om je motor rijbewijs wel te gaan halen!

3 reacties op “Pak de motor in plaats van de auto”

 1. Aschwin van jole

  Ik ben het volledig met je eens wat je hier verteld en ik ben er ook een voorstander van .
  Zit zelf ook elke dag op de motor zomer en winter
  Vanwege woon werk zou niet anders meer willen
  En je nieuwe Honda nc 750 x ga je veel plezier mee beleven 😉

  1. Zoals in het artikel staat heb ik deze informatie op de website milieucentraal gevonden. Het is helaas erg lastig om te bepalen of een bron wel of niet betrouwbaar is. Ik weet wel dat de oudere motoren erg vervuilend zijn! Bedankt voor de feedback. Het is een interessant artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *