Pruimenjam met sinaasappel en kaneel

Pruimenjam met sinaasappel en kaneel

Vorig jaar had ik een enorme voorraad aan zelfgemaakte jam in mijn kast staan. Regelmatig ging ik naar de markt om tassen vol fruit te kopen om vervolgens de lekkerste combinaties te maken. Zo stond er kersenjam uit de zomer tot pompoenjam van het najaar op de planken. Naast alleen fruit als ingrediënten experimenteerde ik ook met kruiden en drank! Uiteindelijk stond er zoveel dat ik regelmatig potten cadeau gaf aan vrienden, buren en collega’s.

Toen mijn beste vriendin langs kwam ging ik weer naar de kelder om opnieuw een lekkere variant voor haar uit te zoeken. Opeens viel het me op dat ik nog maar drie potten had staan! Tijd om weer de keuken in te gaan en om de zomer te vangen in een potje, zodat ik ook in de winter kan terug denken aan dit heerlijke seizoen.

Bij de groenteboer zag ik pruimen liggen. Eerder deze maand had ik er al een paar gekocht en die waren heerlijk om zo op te eten! Dit keer kocht ik meer zodat ik ook jam kon maken. Er zaten enkele pruimen tussen die erg rijp waren of die een beetje beurs waren. Perfect voor de jam! Deze heb ik er dan ook tussen uitgehaald en daar ben ik mee aan de slag gegaan.


Ingrediënten

 • 325 gram pruimen (dit is toevallig het aantal waar ik op uit kwam)
 • 130 gram Gelei suiker speciaal (met deze variant gebruik je minder suiker dan met de normale gelei suiker)
 • Schil van een halve sinaasappel (biologisch)
 • Een half stokje kaneel

Benodigdheden

 • Eén of meerdere glazen potten (tip: recycle potten die je al in huis hebt van bijvoorbeeld groenten)
 • Schone theedoek
 • Twee pannen
 • Lepel of pannenlikker
 • Trechter
 • Eventueel een tang
 • Eventueel een staafmixer

Bereidingswijze

Potten steriliseren

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je de jam ergens in kunt doen als deze klaar is. Om je jam zo lang mogelijk te kunnen bewaren is het belangrijk dat je de potten steriliseert. Dit doe je door de potten voor 10 minuten in een pan met kokend water te zetten. De deksels en eventueel rubberen ringen van je weckpot steriliseer je op dezelfde manier. Haal ze daarna met een tang uit het kokende water (je kan het water ook voorzichtig afgieten, maar dat raad ik niet aan). Leg de potten op de schone theedoek. De potten kunnen een uur blijven staan.

De jam maken

Was de pruimen. Snijd deze vervolgens doormidden en haal de pit eruit. Ik doe de schil er altijd bij, want dit zorgt voor een mooie kleur. Soms is de schil wat zuur, maar dat kan je van tevoren proeven. Doe de pruimen in een kleine pan.

Boen de sinaasappel schoon. Kies voor biologische sinaasappels, zodat er geen gifstoffen op de schil zitten. Deze kan je er namelijk niet af wassen. Doe de schillen bij de pruimen in het pannetje. Daarna schil je de rest van de sinaasappel en eet je hem op! Lekker! En je hebt ook gelijk weer je dagelijkse portie fruit binnen.

Breek een stokje kaneel doormidden en voeg deze ook toe bij de pruimen en de sinaasappelschil. Zet het pannetje op het vuur en laat dit ongeveer 5-10 minuten op een laag vuurtje sudderen zodat het fruit zacht wordt. Je zal merken dat er vanzelf vocht uit de vruchten komen, waardoor je geen water hoeft toe te voegen.

Haal vervolgens de sinaasappelschillen en het kaneelstokje uit de pan. Ik pureer de jam altijd kort met de staafmixer om de grote stukjes eruit te halen. Wil je wel grotere stukjes in je jam? Sla deze stap dan over. Als je juist een jam zonder stukjes wilt kan je de jam helemaal pureren. Voeg dan de geleisuiker toe. Laat dit nog 1 minuut goed doorkoken.

Nu kan je het met behulp van een trechter in je potten schenken. De pannenlikker zorgt ervoor dat er zo min mogelijk jam in je pan achter blijft. Doe het deksel op en zet het potje op zijn kop weg voor 5 minuten. Daarna kan je deze weer rechtop zetten. Als de jam steeds verder afkoelt zal deze vacuüm worden getrokken. Je hoort dan vanzelf een ‘plop’. Je zal zien de je de deksel nu niet meer kunt indrukken.

Bewaren

Als je de potten goed gesteriliseerd hebt kun je de jam ongeveer een jaar bewaren. Zet de potten weg op een donkere en koele plek. Je kunt controleren of de pot nog steeds vacuüm is door op het deksel te klikken. De jam is mogelijk bedorven als je het deksel kunt indrukken. Geopende jam bewaar je in de koelkast.

Veel plezier met het maken van je eigen jam!

Wat zijn jouw favorieten smaken? Laat het weten in de reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *