Van shampoo verslaving naar de ‘No poo’ methode

Vloeibare shampoo

Een leven zonder shampoo, oftewel ‘no poo’. Kan jij je dat voorstellen? Ik in ieder geval nog niet toen ik met dit artikel begon. Het klonk mij wel als een geweldig idee in de oren. Geen shampoo, dat is in heel veel opzichten beter voor het milieu! Het past daarom perfect in mijn nieuwe levensstijl waarin ik mij bezig houd met milieubewust leven en minimalisme. Al snel kom ik er tot mijn verbazing achter dat er veel informatie over de ‘no poo’ te vinden is en dat er blijkbaar al veel mensen mee bezig zijn. In dit artikel lees welke informatie ik over de methode heb verzameld, maar ook wat mijn ervaring is en welke tips ik voor je heb! Ik ga de uitdaging aan. Doe je ook mee?

Shampooverslaving

In de meeste shampoo zitten sterke reinigers die niet goed zijn voor je haar. Het droogt je haar uit, waardoor je nog meer producten moet gebruiken om je haar weer in ‘topconditie’ te krijgen. Denk hierbij aan conditioners, maskers etc. In de meeste conditioners zitten siliconen. Deze siliconen zijn ook weer niet goed, maar dit kan je verderop lezen. Al met al blijf je dus in een vicieuze cirkel zitten.

Wist je trouwens dat de shampoo zoals wij die kennen pas sinds 1930 bestaat?! Dan hebben we het over de shampoo in vloeibare vorm in plastic flessen. Voor die tijd werd gewoon een blok zeep gebruikt. Verder is er weinig te vinden over de geschiedenis van shampoo.

Ik ben dus erg benieuwd wat er met je haar gebeurd wanneer je het niet meer wast met shampoo. Misschien heeft ons haar niet meer de zelfreinigende eigenschappen als vroeger en is het dus totale onzin om shampoo uit te bannen, maar misschien ook niet! Ik gebruikte voordat ik begon met dit experiment een shampoo- en conditioner bar van Lush. Ik waste mijn haar 2 keer per week. Omdat ik al een mildere shampoo gebruik en mijn haar niet dagelijks was denk ik dat overstappen naar de ‘no poo’ methode daarom niet heel moeilijk is.

Siliconen

Siliconen in je haar producten zorgen ervoor dat je haar weer gaat glanzen en dat het zacht aanvoelt. Helaas, schijn bedriegt. De siliconen legt namelijk een laagje om je haar heen en sluit je haren als het ware af om dit effect te verkrijgen. Dit heeft verschillende nadelen: je haar wordt zwaarder, er kan geen lucht of vocht meer bij zowel je haar als je hoofdhuid en als laatste krijg je het moeilijk uitgewassen. Je kan de siliconen makkelijk terugvinden op de ingrediënten lijst, omdat al deze stoffen eindigen op -cone. Sommige siliconen waar PEG voor staat zijn wel oplosbaar in water en deze zijn dus wel makkelijker uit je haar te wassen.

Wat is no poo?

De naam klinkt een beetje gek. Maar het is afgeleid van het woord sham-poo. Simpel gezegd wordt er dus bij de no-poo geen shampoo meer gebruikt om je haar te wassen. Er zijn veel verschillende methodes om je haar op een meer natuurlijke manier schoon te houden. Hieronder beschrijf ik de methode die ik zelf ook gebruik, namelijk de ‘rinse only’ methode. Deze methode sprak mij het meeste aan. Er zijn nog meer methodes zoals de ‘sebum only’ methode, maar ik heb me hier niet goed genoeg in verdiept om er over te kunnen schrijven.

Bij de no poo methode betekend het niet dat je met vieze haren rondloopt. In tegendeel verzorg je je haar juist heel goed, maar dan op een andere manier. Je houd dus ook schoon op een andere manier.

Rinse only

Bij deze methode spoel je het haar alleen met water. Klinkt makkelijk, maar er zijn wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Zo heeft bijvoorbeeld de hardheid van het water invloed op je haar. Verder is het belangrijk om je haar ook op andere manieren te verzorgen en te onderhouden. Ik was mijn haar nu 1-2 keer per week.

Hard en zacht water

Zacht water is erg goed voor je haar, omdat er minder kalk in zit. Op Op www.waterhardheid.nl kan je zien hoe hard het water in jouw woonplaats is. In mijn woonplaats is het water tamelijk tot behoorlijk hard. Om die reden probeer ik mijn haar zo kort mogelijk te spoelen met het water. Het kalk in het water zorgt er namelijk voor dat je zuur base evenwicht op je hoofdhuid uit balans raakt, waardoor je juist weer vette haren krijgt! Gelukkig is er een makkelijke huis tuin en keuken oplossing om dit op te lossen. Namelijk appelazijn! Hierover lees je verderop meer.

Er bestaan installaties om het water in je huis te filteren, waardoor je altijd zacht water hebt. Dit heeft niet alleen voordelen voor je haar, maar ook voor je hele huishouden en daarmee ook het milieu (denk aan langere levensduur wasmachine/waterkoker etc, minder schoonmaken dankzij minder kalkaanslag en zachtere kleding). Helaas woon ik in een antikraak pand waardoor deze installatie niet haalbaar is. Als ik in de toekomst een eigen woning heb wil ik hier in investeren!

Scrubben

Voordat ik mijn haar ga wassen ‘scrub’ ik mijn hoofdhuid, zodat alle schilfertjes en viezigheid van mijn hoofdhuid los zitten. Daarna borstel ik het nogmaals zodat er tijdens het wassen minder klitten in komen. Vervolgens kan alles met het water wegspoelen. Ik was mijn haar nog steeds op dezelfde manier als dat ik dat gedaan zou hebben met shampoo, alleen is het nu alleen maar water.

Appelazijn spoeling

Om het ‘harde’ water te compenseren gebruik ik na het wassen een appelazijn spoeling. Deze spoeling zorgt ervoor dat het zuurbase evenwicht, dat verstoord wordt door het kalk, weer in balans komt. Voor deze spoeling doe ik drie eetlepels appelazijn in een glas en dit vul ik aan met water. Ik gebruik het liefst lauw water in plaats van warm, zodat de haar schubben zich weer kunnen sluiten. Koud water is nog beter, maar dit gaat mij te ver! Om water te sparen vang ik hiervoor het water op wat je normaal laat wegstromen voordat je warm water hebt! Dit scheelt weer waterverspilling. Na deze spoeling ruikt je haar even naar azijn, maar als je haar is opgedroogd is deze geur ook weer weg. Zelf vind ik de geur niet zo sterk dat het storend is. Zorg er wel voor dat je haar altijd de kans heeft om op een natuurlijke manier op te drogen!

Borstelen met een speciale borstel

Pas als mijn haar weer droog is ga ik het opnieuw borstelen. Je beschadigd het haar namelijk als je het borstelt wanneer het haar nat is! Om alle klitten uit mijn haar te halen gebruik ik een normale borstel. Vervolgens gebruik ik een borstel met zwijnenharen. Dit zorgt ervoor dat de talg goed over je gehele haar verspreid. Op die manier komt het talg ook in de puntjes en worden ze niet droog. Deze borstel verwijdert ook nog eens het stof, kalk en andere viezigheid uit je haar. Heb je toch nog last van droge haarpunten? Het schijnt dat je dan het beste jojoba olie kan gebruiken, omdat deze olie het meeste op talg lijkt. Zelf heb ik dit nooit uitgeprobeerd omdat het niet nodig was.

Ik heb een borstel gekocht van het merk Redecker via greenjump.nl. De borstel is speciaal voor lang en fijn haar, maar ze hebben ook andere keuzes voor bijvoorbeeld dik of middellang haar. Ik heb zelf research gedaan naar het merk Redecker. Ik wil niet dat ik een goede borstel heb, maar dat daar dieren voor moeten lijden. Dus heb ik gevraagd waar de haren vandaan komen. De zwijnenharen komen van zwijnen die al geslacht zijn voor consumptie. De zwijnen hoeven dus niet speciaal gefokt te worden voor de productie. Om de borstel schoon te maken kan je de shampoo gebruiken of een andere milde zeep.


Week 1

De eerste week zit erop. Tot nu toe vind ik het resultaat niet tegenvallen. Mijn haar ziet er vet uit, maar het is nog te overzien. Ik ben benieuwd of het opvalt in mijn omgeving dus ik heb het bijna niemand verteld. Alleen mijn broer waarmee ik samen woon weet ervan. Op die manier kan ik mijn bevindingen toch nog met iemand delen en kan ik naar zijn mening vragen. Daarnaast kan hij ook zeggen als mijn haar er echt niet meer uit ziet! Aan het einde van deze week had zowel mijn vriend als mijn beste vriendin nog niets over mijn haar gezegd. Dit motiveert me nog meer om door te zetten.

De zondag van de nieuwe week was het erg warm weer en ben ik gaan zwemmen in Hellevoetsluis. Toen mijn haar weer was opgedroogd leek het zelfs even minder vet. Helaas was het water niet heel schoon, er was namelijk overal kroos te zien in het water, dus ik moest mijn haar thuis weer wassen. Ik maakte gebruik van de rinse only methode. Van tevoren heb ik mijn haar goed geborsteld en onder de douche heb ik het kort uitgespoeld met warm water. Vervolgens spoelde ik het na met koud water. Op dit moment was ik bijna betrapt door mijn vriend! Ik heb echt een hekel aan koud water, dus dit vond hij erg bijzonder. Na het douchen leek het wel weer iets vetter, maar er zou pas verandering zijn na 2-4 weken, dus ik had ook geen wonderen verwacht! Op naar de volgende week!

Week 2

Ik ben begonnen met week twee. Er is niet veel veranderd. Mijn haar blijft vet. Ik denk dat het nu zijn vetste stadium heeft bereikt. Althans dat hoop ik! Mijn broer hou mijn haar nog steeds in de gaten en zei op dag 2: ‘je hebt roos’! Ik heb wel vaker last van roos, maar niet in hele erge mate. Sinds ik overgestapt ben naar de low poo methode had ik hier zelfs helemaal geen last meer van gehad. Ik heb me goed ingelezen voor ik aan deze methode ging beginnen. En het komt regelmatig voor dat je in het begin last van roos krijgt, omdat je hoofdhuid moet overschakelen naar een leven zonder shampoo.

Gelukkig heb ik van andere mensen in mijn omgeving nog steeds niets gehoord. Toch begin ik het nu al een beetje zat te worden. Als ik mijn haar los hebt hangt het langs mijn hoofd alsof het nat is. Ik kan mijn haar dus alleen maar in een knot, staart of een vlecht doen. Ik heb het voordeel dat ik vaak op de motor rijd, want dan vlecht ik mijn haar in. Als ik dat niet doe eindig ik mijn motorrit met dreadlocks. Verder werk ik als verpleegkundige en moet ik mijn haar altijd bij elkaar gebonden dragen in verband met de hygiëne. Tussen de vlechten en knotten door probeer ik mijn haar zoveel mogelijk los te dragen zodat het kan luchten.

Ondertussen merk ik ook de voordelen. Ik sta minder lang onder de douche. Scheren doe ik sinds ik mijn safety razor heb altijd aan de wasbak. Het enige wat ik onder de douche nodig heb is een beetje zeep om mezelf te wassen, even afspoelen en klaar. Ik ben zelfs eerder klaar dan mijn vriend! Het scheelt dus een hoop water!

Om de week af te sluiten was ik op de laatste dag weer mijn haar met alleen water. Ik spoel me haar kort uit onder het water. Het water in mijn woonplaats is tamelijk hard. Daarom kies ik ervoor om dit keer ook een appelazijn spoeling uit te proberen. Ik heb twee eetlepels van de azijn in een groot glas gedaan en deze voor de rest aan gevuld met water. Eerlijk gezegd had ik weinig verwacht van de azijnspoeling en vond ik het maar een raar idee. Na de spoeling verbaasde het mij hoe snel de azijngeur verdween en ook hoe zacht mijn haar erna was.

Week 3

Weer een week verder. Soms lijkt het alsof mijn haar minder vet is, maar dit is dan van korte duur. Als ik mijn haar wil stylen doet het nog niet helemaal wat ik wil. Toch is het vette haar niet heel storend en kan ik er nog steeds goed mee over weg. Ik besluit om door te zetten.

Eind het einde van de week gebruik ’s avonds voordat ik naar bed ga weer een azijnspoeling. Ik was alleen vergeten dat je haar hierna moest opdrogen. Ik laat mijn haar zo veel mogelijk drogen en stel het zo lang mogelijk uit om het te vlechten. Uiteindelijk moet ik toch echt gaan slapen en is mijn haar nog steeds nat. De volgende ochtend probeer ik het zoveel mogelijk te laten drogen en doe ik mijn haar in een staart in plaats van een vlecht. Toch voelde mijn haar nu minder prettig dan ervoor. Ik had het idee dat het juist erg vet was. Zou het komen doordat ik het niet goed heb laten drogen

Dit weekend was ik ook vier dagen weg met de motor. Ik had een klein toilettasje met de inhoud van een liter meegenomen en hier paste alles in! Dat je geen shampoo en conditioner hoeft mee te nemen scheelt een hoop moeite en ruimte. Ik hoop dat ik dit dus kan blijven volhouden! Helaas heb ik wel het idee dat het nog steeds vetter is dan eerder. Ik probeer mijn haar weer los te dragen. De ene keer lukt dit wel en de andere keer bind ik alles weer uit frustratie samen.

Week 4-8

Ik moet toegeven dat ik deze weken wat lui ben geweest met het bijhouden van de conditie van mijn haar. Eigenlijk had ik verwacht dat ik in de vakantie juist meer tijd zou hebben om hier aandacht aan te besteden. Dit had ik ook, maar ik wilde genieten van andere dingen en had mijn blog daarom even op een laag pitje gezet. Het niet wassen van mijn haar met shampoo heb ik natuurlijk wel bijgehouden!

Deze periode vond ik erg lastig te beoordelen. In het begin van week vier had ik juist het idee dat de talgproductie eindelijk aan het verminderen was en mijn haar voelde minder vet aan en ik begon het weer los te dragen. Omdat mijn haar weer een beetje als van ouds voelde besteedde ik er ook minder aandacht aan. Ik borstelde het alleen in de ochtend en de avond in plaats van drie keer per dag. Ik besloot dat de appelazijn spoeling misschien ook niet meer nodig was.

Totdat mijn vette haar opeens weer terug was! En vetter dan ooit. Ook de roos was weer terug gekeerd! Ik voelde me totaal niet meer op mijn gemak. Ik twijfelde nu zelfs of ik toch niet gewoon mijn haar ging wassen, maar ik wilde vol houden. Vanwege het leren van kitesurfen zou ik veel de zee in gaan. Ik besluit om af te wachten wat dit met mijn haar gaat doen. Elke dag spoelde ik het zeewater weer uit mijn haar en langzaam maar zeker werd het aan het einde van week 6 weer zoals het zou moeten zijn! Ik ben benieuwd hoe mijn haar gaat reageren als het weer in zijn oude routine komt.

Helaas moet ik toegeven dat ik mijn haar eenmalig heb gewassen met shampoo. Ik had mijn appelazijn spoeling gebruikt vlak voordat ik uit eten zou gaan. Nadat ik de douche uit kwam vertrok ik richting het dorp. Mijn haar was nog nat waardoor je de azijn geur goed kon ruiken. Zelf had ik er geen last van, maar de mensen om mij heen wel. Uiteindelijk ben ik toch maar niet uit eten gegaan. Uit frustratie sprong ik onder de douche om naar de fles shampoo te grijpen. Achteraf had ik er snel spijt van dat ik mijn haren heb gewassen, omdat het gewoon een kwestie van planning is. Ik heb gelezen dat je na het wassen van je haar weer opnieuw kunt beginnen, omdat je gelijk weer in de cirkel terecht komt. Ik ben benieuwd.

Na twee weken begon mijn haar opnieuw steeds vetter te worden. Eerlijk gezegd had ik er nu geen geduld meer voor. Na deze 8 weken heb ik niet het resultaat bereikt waarop ik gehoopt had. Ik denk dat het wisselende klimaat, zoals de temperatuur, de zon en het zeewater, hier een rol bij speelde. Daarnaast ben ik tijdelijk minder actief geweest met de verzorging van mijn haar. En als laatste heb ik mijn haar tussendoor een keer gewassen, waardoor ik weer opnieuw kon beginnen. Ik hoop dat ik je een goed beeld heb kunnen geven hoe deze 8 weken voor mij zijn geweest. In de toekomst wil ik het nog een keer proberen, maar voor nu is het even genoeg.

Ik ben benieuwd of jullie deze uitdaging ook aan gaan! Deel gerust je ervaringen of tips of andere dingen in de reacties hieronder.

Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *