Vlierbloesem siroop

Vlierbloesemsiroop

De lente is inmiddels al in volle gang. Overal zie je nog struiken vol met vlierbloesems staan. Vlierbloesem kan je vinden van half mei tot begin juni. Dus wil je nog siroop maken? Ga dan nu nog op zoek! Hieronder vind je een makkelijk recept om een lekkere vlierbloesemsiroop te maken.

Ingrediënten

  • Vlierbloesem
  • 1L water
  • 500 gram suiker
  • 1 citroen (onbespoten)
  • (eventueel citroenzuur voor de houdbaarheid)

Vlierbloesem plukken

De vlierbloesem herken je in eerste instantie aan zijn grote schermen vol met witte bloemetjes. De bloemetjes hebben een zoete en frisse geur. Daarnaast heeft elke stengel vaak zeven blaadjes. De blaadjes zelf stinken juist als je ze fijn wrijft.

Pluk de schermen op een droge dag. Zorg ervoor dat je alleen de schermen plukt waarvan alle bloemen open zijn. Let er ook op dat de struik niet ergens langs de weg staat vanwege de fijnstof die er dan op neerslaat. Pluk niet de hele struik leeg, zodat er genoeg over blijft voor de natuur. Je hebt niet veel nodig om siroop te maken. Als je 15 grote schermen hebt kan je ongeveer al 2 liter maken! Laat je genoeg bloesems hangen, dan kan je later misschien nog de bessen plukken om er bijvoorbeeld jam van te maken!

Siroop maken

Nu je een aantal schermen hebt geplukt is het tijd om te beginnen met de siroop. Schud de schermen voorzichtig schoon en controleer even of er geen beestjes meer in zitten.

Knip de grotere takjes onder aan de schermen zoveel mogelijk weg. Leg de schermen met de bloemen naar benden in een pan en giet er daarna water bij. De schermen moeten net onder water staan. Hoeveel water je moet toevoegen hangt dus af van de hoeveelheid bloesem die je hebt geplukt.

Snijd de citroen in plakjes en leg deze ook in de pan. Dit laat je vervolgens 24 uur staan.

Daarna kan je het water zeven door middel van een fijne zeef of een zeefdoek. Het water doe je weer in de pan. Voor elke liter water voeg je 500 gram suiker toe. Breng de vloeistof net aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost.

Schenk de hete vloeistof nu in weckflessen of in sapflessen. Zorg dat je flessen steriel zijn. Dit kan je het beste doen door ze 15 minuten in kokend water te leggen.

Bij veel recepten zie ik dat er citroenzuur wordt toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Zelf heb ik dit niet gedaan. Ik bewaar de flessen op een koele en donkere plek. De siroop is waarschijnlijk enkele maanden houdbaar, maar dit moet ik nog testen!

Als je de siroop gaat drinken heb je maar een klein laagje van de siroop nodig. Leng deze aan met water en geniet van je zelfgemaakte drankje!

Vlierbloesemsiroop

Ik ben benieuwd wat je van de vlierbloesem siroop vind. Of maak jij juist andere dingen van de vlierbloesem?

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *