Warme winter havermout (vegan)

Havermout

In deze koude wintermaanden vind ik het heerlijk om te ontbijten met een kom warme havermout. In dit recept maak ik gebruik van verwarmende kruiden, deze geven je nog een extra steuntje in de rug tegen de kou. Deze havermout is trouwens vegan! Je kunt dit recept ook makkelijk aanpassen aan de feestdagen.

Ingrediënten

Voor de basis heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 ml plantaardige melk
  • 35 gram havermout
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 tl ahornsiroop (maple syrup)

En voor de topping:

  • 2 el amandelen
  • Cacoapoeder

Voor de feestdagen kun je de topping aanpassen. Voeg bijvoorbeeld een paar verkruimelde kruidnoten met Sinterklaas toe! Of strooi met kerst een beetje poedersuiker over de havermout heen. Let op: met beide opties voeg je wel meer suiker toe. De ahornsiroop zou je dan weg kunnen laten als balans.

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • (Steel)pannetje
  • Spatel/lepel
  • Eventueel een maatbeker

Bereiding

Bereidingstijd: 10 minuten

Zet het pannetje op de weegschaal en weeg de havermout af. Voeg vervolgens de plantaardige melk toe. Tip: je kan de melk ook afwegen. Nog een tip: heb je geen weegschaal? Gebruik dan 5 eetlepels havermout.

Zet het pannetje op laag vuur en kook de havermout al roerend voor ongeveer 5 minuten totdat deze is ingedikt.

Voeg de ahornsiroop en de speculaaskruiden toe en roer door.

Nu kan je de topping erop doen. Zelf vind ik amandelen het lekkerst in combinatie met de speculaaskruiden, maar je kan ook anderen noten gebruiken (denk bijvoorbeeld aan pecannoten of hazelnoten). Als extra traktatie kan je de topping nog aanpassen zoals eerder beschreven.


Eet smakelijk!

Ik ben benieuwd wat je ervan vind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *