Zero waste gezichtsreiniging

Omslagfoto gezichtsreiniger

Soms is de keuze aan zero waste producten zo groot dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Of er is voor een speficiek product juist bijna niets te vinden. Dit laatste probleem ervaarde ik bij het zoeken naar een gezichtsreiniger. Ik ontdekte dat er ‘solid’ gezichtsreinigers zijn en ging op zoek naar een geschikt product. Uiteindelijk heb ik maar vier verschillende merken gevonden. Ik ga een aantal van deze gezichtsreinigers testen, zodat jij makkelijk een goede keus kan maken.

Hieronder heb ik een lijst gemaakt van alle gezichtsreinigers die ik heb kunnen vinden. Het zijn alleen maar reinigers, geen gezichtszepen. Ik heb namelijk begrepen dat zeep niet geschikt is voor je gezichtshuid, omdat het de huid teveel zou uit drogen. Je gezichtshuid is namelijk veel gevoeliger dan de rest van je lichaam!

Bij de producten die ik heb getest heb ik mijn ervaring beschreven. Ik heb (nog) niet alle producten getest. Ik koop namelijk pas weer een nieuwe wanneer de reiniger op is. Misschien goed om te weten: ik heb een normale huid en weinig onzuiverheden. Dus de producten die bij mij goed werken kunnen voor jou misschien juist tegenwerken.

Ik heb de lijst met reinigers gesorteerd. Bovenaan de lijst staan de reinigers die ik het prettigst vind of die mij het beste lijken. Onderaan de lijst vanzelf sprekend de keuzes die mij minder aantrekken.

Lush

Lush sleepy face

Mijn eerste zero waste gezichtsreiniger was ‘sleepy face‘ van Lush. Volgens de beschrijving heeft deze reiniger de volgende eigenschappen: kalmeert, balanceert en hydrateert. Het bevat cacaoboter, sheaboter, haver, lavendelolie, amandelolie en vit E.

Lush heeft meerdere gezichtsreinigers voor ieder wat wils. Op de website kan je een overzicht zien van alle producten. In de winkel kan je de producten ook testen.

Geur: ik vind de geur erg prettig. Je ruikt met name de lavendelolie. De geur is niet te overheersend zoals ik dat bij andere lush producten soms wel vind.

Gebruik: Je kunt de bar direct op je gezicht aanbrengen. De ingrediënten smelten door de lichaamswarmte. Daarna kan je de reiniger in de huid masseren. Vervolgens met een vochtig washandje of (wasbaar) wattenschijfje afnemen.

Mijn ervaring: ik heb deze reiniger in de winter getest. Het is dan altijd vrij koud in mijn badkamer. Ik merkte dat de bar daarom moeilijker smelt. Je voelt dat de bar wat korrelig is en niet lekker uitsmeert. De oplossing: ik dipte de bar in heet water. De bar smeerde toen goed uit op mijn gezicht en het voelde prettig aan op de huid. Ik gebruik deze reiniger ook als make-up remover. Vanwege de rustgevende lavendelolie gebruik ik deze altijd ’s avonds. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat. Mijn huid voelt schoon en zacht aan en de make-up is verwijdert. Het enige nadeel is dat er soms een soort waas bij mijn ogen blijft zitten, dit trekt vrij snel weer weg.

Bewaren: na gebruik kan je hem weer laten drogen op een zeepbakje. In de zomer kan de bar wel gaan smelten door de warmte, dan kan je de reiniger het beste op een koele plek bewaren of in de koelkast!

Prijs: €6,50 (15 gram)

Ingrediënten: fair trade en biologische cacaoboter, fair trade sheaboter, biologische illipeboter, alkanet geëxtraheerd in biologische jojoba -olie, havermelk, amandelolie, lavendelolie, lavendel absolue, coumarine, linalool.

Eigenschappen: Lush staat voor verse, handgemaakte, vega(n) cosmetica die niet op dieren is getest.

Pachamamaï

Pachamamai gezichtsreiniger

Van Pachamamaï hebben ze één gezichtsreiniger, namelijk de ‘make up remover Nuë’. Volgens de beschrijving wordt deze reiniger als deze in contact met water komt een zachte rijstmelk. Het reinigt de huid op milde wijze en de olie zorgt voor een zachte huid.

De reiniger kan je in verschillende maten kopen. Ze hebben namelijk een mini variant (met blikje of als navulling) en een grotere variant. Zelf heb ik voor de mini navulling gekozen, omdat ik de reiniger eerst wil testen en omdat ik zelf al een ander blikje thuis heb om hem in te bewaren.

Gebruik: maak het gezicht vochtig met lauwwarm water. Laat het blokje zachtjes schuimen tussen je handen en masseer je handen over het gezicht. Daarna met lauwwarm water afspoelen. Je kunt nog met een extra washandje of make up pad nareinigen: wrijf nogmaals met je wattenschijfje over het blokje en dan nog een keer over het gezicht.

Mijn ervaring: de reiniger bevalt erg goed! Hij voelt minder vet aan dan de reinigers van Lush, maar mijn huid droogt er niet van uit. Het is ook erg makkelijk om een nat (wasbaar) wattenschijfje nat te maken en over de reiniger te wrijven. Er zit dan snel genoeg op het wattenschijfje en make-up eraf halen gaat dan erg makkelijk. De geur is erg neutraal, dus voor iedereen te gebruiken. De reiniger is erg zuinig in gebruik en gaat dus lang mee. Dit is tot nu toe mijn favoriet!

Bewaren: laat het blokje aan de lucht drogen (niet in water laten liggen).

Prijs: €5,90 (20 gram)

Ingrediënten: Polyglyceryl-2-stearate (and) Glyceryl Stearate (and) Stearyl Alcohol, Cocos Nucifera (Kokos) oil, Glycerin (and) Prunus amygdalus dulcis (Zoete Amandel) oil (and) Sucrose Laurate (and) Aqua, Garcinia Indica (Kokum) seed butter, Prunus Domestica (Pruim) oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) seed oil, Oryza Sativa (Rijst) starch, Lecithin, Calendula Officinalis (Goudsbloem) flower extract, tocopherol (Vitamine E)

Eigenschappen: pachamamaï is een frans merk die duurzaamheid belangrijk vind en daarom beperkte invloed heeft op het milieu. De producten zijn natuurlijk, vegan en dierproefvrij.

Lamazuna

Lamazuna gezichtsreiniger

Deze reiniger heb ik nog niet geprobeerd. Ik weet eigenlijk ook niet of ik deze reiniger in de toekomst ga proberen. Het merk spreekt mij niet echt aan. Bij een aantal reviews die ik gelezen over shampoo bars kwam lamazuna minder goed uit de test. Over de gezichtsreinigers heb ik weinig vergelijkingsmateriaal gevonden. Misschien is de gezichtsreiniger dus wel fijn!

Lamazuna heeft drie verschillende gezichtsreinigers:

  • Exotisch voor de normale huid
  • Pompelmoes voor de vette huid
  • Hibiscus voor de droge huid

Gebruik: Bevochtig de wolk met water en wrijf zachtjes over de natte huid, zodat er een fijn en romig schuim ontstaat. Masseer het schuim voorzichtig in en spoel het daarna grondig af met water.

Bewaren: laat de reiniger niet in stilstaand water staan. Bewaar het op een zeepbakje.

Prijs: €12.50 (25gram)

Ingrediënten (exotisch): SODIUM COCOYL ISETHIONATE, STEARIC ACID**, PALMITIC ACID**, ILLITE**, COCOS NUCIFERA OIL*, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL*, KAOLIN**, DECYL GLUCOSIDE, AQUA, PARFUM**, GARDENIA JASMINOIDES FRUIT EXTRACT**, MALTODEXTRIN**, TOCOPHEROL**, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL*

Eigenschappen: Lamazuna heeft als doel: geen afval en geen plastic. De producten zijn 100% natuurlijk, ecologisch en veganistisch. Alle producten zijn handgemaakt.

Ethique

Ethique gezichtsreiniger

Ethique is een duurzaam merk dat oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland komt. Op de website lees ik helaas dat alle producten dus ook vanuit Nieuw Zeeland worden verzonden naar de rest van de wereld. Ik vraag me af hoe duurzaam een product nog is als het uit de andere kant van de wereld moet komen. Ik ga deze bar daarom ook niet testen, omdat er andere alternatieven zijn.

Later heb ik nog contact met de winkel die dit merk verkoopt, namelijk Holland & Barrett. De producten worden inderdaad vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland per boot verscheept. Enkele voordelen van het merk zijn: bij iedere aankoop planten ze een boom, alles wat verscheept word is vrij van plastic en composteerbaar en je doet 2-5 keer langer met een bar dan met een plastic fles. Persoonlijk vind ik niet dat deze voordelen opwegen tegen het verschepen van de producten als er ook alternatieven zijn die in Europa gemaakt worden.

Mocht jij het wel de moeite waard vinden dan heb ik hieronder een overzicht voor je. Ethique heeft drie verschillende gezichtsreinigers:

  • Bliss bar: voor de normale tot droge huid. Romig en mild met kokosboter, plantaardige glycerine en klei.
  • Superstar: reinigt, verwijdert make-up en hydrateert het gezicht. Voor een zachte huid. Bevat etherische olie van zoete sinaasappel.
  • In your face: reiniger voor de onzuivere huid. Bevat een hoog gehalte zeezout.

Gebruik: maak de bar nat met warm water en wrijf het in je handen om een lotion in je handpalmen te creëren. Breng aan op je gezicht en masseer het product in. Veeg af met een warm, vochtig washandje. Het kan nodig zijn om een tweede keer af te spoelen om het overtollige product te verwijderen (gebruik dan de volgende keer iets minder!).

Bewaren: Het kan in de zomermaanden zacht worden of smelten. Als dit zo is, laat het dan 3-4 uur in de koelkast liggen om het te laten

Prijs: €16.99 voor 65-120gr

Ingrediënten (bliss bar): Sodium cocoyl isethionate, Cocos nucifera (coconut) fruit, stearic acid, aqua, decyl glucoside, cocoyl methyl glucamide, cetyl alcohol, stearyl alcohol, glycerin, maltodextrin, sodium isethionate, cocos nucifera (coconut) fruit powder, benzyl alcohol, cyamopsis tetragonoloba (guar) gum, kaolin, dehydroacetic acid

Eigenschappen: Ethique heeft als doel om plastic afval te verminderen. De producten zijn daarom plastic vrij, maar ook plantaardig en dierproefvrij.


Ik ben benieuwd welke gezichtsreiniger jouw favoriet is! Of heb je nog een andere gezichtsreiniger gevonden die hier niet tussen staat! Laat het me gerust weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *