Zonnebrand is schadelijk voor koraalrif

zonnebrand

Overal wordt geadviseerd om je goed te beschermen tegen de zon. Elke twee uur zou je opnieuw moeten smeren met zonnebrand. Maar weet je ook dat zonnebrand een enorme impact heeft op het milieu?!

Zonnebrand is zonnebrand…. toch?

Een aantal jaar geleden was ik nog helemaal niet zo intensief bezig met milieubewust leven. Ik vond het wel belangrijk om me in te smeren met zonnebrand, maar ik verdiepte me hier totaal niet in. Ik zocht de zonnebrand uit met het leukste uiterlijk en met de lekkerste geur. Meestal kwam ik dan uit bij een zonnebrand olie met een kokosgeur. Heerlijk!

Totdat ik me vorig jaar voor het eerst eens wel ging verdiepen in de keuzes aan zonnebrand. Ik kwam erachter dat er in zonnebrand veel toevoegingen zitten die eigenlijk helemaal niet goed voor je zijn. Daarnaast bleek dat er vaak sprake was van een lagere factor dan dat er op de verpakking werd beloofd. Na een speurtocht op het internet kwam ik uit bij het merk: Vision. Een neutrale zonnebrand die gewoon zijn werk doet.

Inmiddels is de zonnebrand bijna op en zag ik dat deze op het moment met korting te koop was. Toch checkte ik nog even of er geen betere optie beschikbaar was. Op dat moment kwam ik er tot mijn grote schrik achter dat bijna alle zonnebrand slecht is voor het milieu.

Zonnebrand tast koraalriffen aan

Het blijk dat veel stoffen in zonnebrand het koraalrif aantasten. Het koraalrif verbleekt en gaat vervolgens dood. Daarbij is het niet alleen schadelijk voor de koraalriffen maar ook voor ander zeeleven.

Het schijnt dat de stoffen van een zonnebrand uiteindelijk altijd in het zeewater terecht komen. Ook als je niet in de zee zwemt komt het via een andere weg de zee in, bijvoorbeeld met douchen of zweten.

Het stofje oxybenzone is de grootste boosdoener voor zowel je huid als het milieu! Heb je een zonnebrand met deze stof erin dan kan je deze beter weggooien. Er zijn nog andere stoffen die ook een slechte impact hebben op je huid en het milieu, maar deze kan je het beste eerst opmaken voordat je weer een nieuwe zonnebrand koopt. Een duidelijk overzicht van deze stoffen heb ik op deze website gevonden:
https://www.zaailingen.com/de-perfecte-zonnebrandcreme-voor-lichaam-en-milieu

Hoe zit het met UV filters?

Er zijn twee verschillende uv-straling waar je rekening mee moet houden. Namelijk uva en uvb.

 • Uva is de straling die diep doordringt in de huid en dus zorgen voor huidveroudering en huidkanker
 • Uvb is de straling die je huid laten verkleuren en waardoor je dus kan verbranden

Ik vind het belangrijk dat een zonnebrand voor beide stralingen bescherming bied! Veel ‘natuurlijke’ merken bieden helaas geen optimale bescherming tegen uva straling.

Welke SPF moet ik kiezen?

Over de factor is op het internet veel te vinden. Over het algemeen wordt er geadviseerd om met SPF30 te smeren. Het verschil tussen SPF30 en SPF50 is zo klein dat de meeste zonnebrand te koop is met SPF30. De SPF30 bied namelijk 96.6% bescherming en SPF50 98%. Regelmatig smeren zou meer doen dan een hogere factor.

Let er wel op dat je zonnebrand niet te lang bewaard, want dan neemt de factor langzaam af. Dit geld ook als je de zonnebrand in de warmte laat liggen, bijvoorbeeld in de felle zon of in een hete auto. Over het algemeen kan je zonnebrand 12 maanden bewaren. Zelf geloof ik wel dat een paar maanden meer geen kwaad kan. Ik maak liever mijn zonnebrand eerst op in plaats van dat ik deze weg gooi.

Mijn favorieten

Nu komt voor mij het meest lastige stuk. Welke zonnebrand bied de beste bescherming en is het meest milieuvriendelijk.

De conclusie van mijn zoektocht: er bestaat in Nederland geen zonnebrand die optimale bescherming bied en het milieu niet schaad. Er zijn wel een paar opties die het milieu matig beïnvloeden, maar die wel optimale bescherming bieden. Hieronder heb ik drie verschillende merken genoemd die voor mij in aanmerking kwamen.

 1. Dr. Jetskee suncover spf 30
  Deze zonnebrand is ontwikkeld door een dermatoloog. Het voordeel is dat deze relatief goedkoop is. De verpakking is beschikbaar in 250 ml en 1000 ml. Ik vind het fijn dat ze een groot verpakking hebben, want dit scheelt weer extra plastic verpakkingen. Zelf heb ik deze aangeschaft.
 2. SMPL spf 30
  Een zonnebrand met zo min mogelijk toevoegingen. Ik was erg enthousiast over het product totdat ik de prijs zag. Dit is voor mij de reden geweest om de zonnebrand hierboven aan te schaffen. Als je wat meer geld over hebt voor een goede zonnebrand is dit zeker een goede optie.
 3. Earth Line spf 20
  Deze zonnebrand raad ik ook zeker aan. Het enige nadeel vind ik dat deze alleen te koop is in spf 20. Ik heb de voorkeur voor spf 30 puur vanwege de bescherming. Een ander aandachtspunt is dat deze zonnebrand geparfumeerd is. Dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn, maar dit laat ik aan jou over.

Niet alleen maar zonnebrand!

Zonnebrand crème is natuurlijk niet het enigste wat je tegen de zon beschermd. Het vermijden van de zon op je huid is misschien nog wel belangrijker. Draag daarom altijd beschermende kleding. Denk hierbij aan een hoed of pet, een omslagdoek en kleding met lange mouwen. Er bestaat zelfs uv-werende kleding. Als laatste kan je de zon het beste vermijden wanneer deze op zijn sterkst is, namelijk tussen 12:00 en 15:00.

en de plastic verpakkingen dan?

Helaas zitten bijna alle zonnebrand crèmes in een plastic verpakking. Je kan wel op een andere manier een bewuste keuze maken.

 • Kies voor een tube of een verpakking met een pompje in plaats van een spray. Bij een spray wordt een deel verstuift in de lucht en komt rechtstreeks in de omgeving terecht. Zonde van het milieu en je geld dus!
 • Kies liever niet voor zonnebrand die in een pot zit. Hier komen sneller bacteriën bij wat ervoor zorgt dat je zonnebrand minder lang houdbaar is. Dit komt de werking ook niet ten goede, waardoor je dus weer sneller nieuwe moet kopen.

Hebben jullie nog tips voor zonnebrand crème? Laat het dan weten in een reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *